Zlatica Gregorová Rôzne

Novú cyklotrasu sprístupnia už o niekoľko dní: Chystá sa slávnostné otvorenie

Veľké dielo je dokončené. Posledné úpravy má šalianska radnica za sebou a tak ju dajú do užívania verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Novú cyklotrasu sprístupnia už o niekoľko dní: Chystá sa slávnostné otvorenie
18
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Myšlienka výstavby trasy, ktorá by spojila mesto Šaľa, konkrétne jej mestskú časť Veča a chemický podnik Duslo Šaľa a.s. rezonovala v meste dlhší čas. Tvorba jej vzhľadu a všetkých technických detailov bola zdokumentovaná v projekte. K tomu však bolo potrebné získať financie, vybrať vhodných dodávateľov na jej zhotovenie, prejsť cez všetky administratívne náležitosti a najmä nedať sa odradiť dlhými schvaľovacími procesmi.

S dotáciou

Projekt bol finančne podporený z rozpočtu Mesta Šaľa ako aj zo získaných dotácií vo výške 85% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu-Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch. Nenávratný finančný príspevok bol v sume 1 127 855, 26 eur. Mesto projekt dofinancovalo povinnými 5% a to 60 000 eurami. Celkové náklady na výstavbu cyklotrasy predstavujú 1 187 216, 06 eur. Hlavným cieľom projektu bolo Zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy.

S dopravným značením

Cyklotrasa s dĺžkou 3,43 km má vybudovaných 216 ks parkovacích miest pre bicykle, ktoré sa nachádzajú v areáli šalianskej chemickej spoločnosti. Chodník pre cyklistov sa začína vo Veči pri kostole Svätej rodiny a končí sa pri Dusle. Návštevníci mesta ju ľahko spoznajú vďaka dopravnému značeniu, ktoré upozorňuje na pohyb cyklistov po asfaltovom chodníku. Ten môžno využívať aj v nočných hodinách, pretože je vybavený osvetlením – 161 kusmi stožiarov, ktoré vytvárajú bezpečný prechod z práce domov a naopak.

Slávnostné otvorenie

Už o pár dní bude sprístupnená bezmotorová trasa, ktorá prispeje k ochrane životného prostredia v meste a okolí a zároveň umožní pohodlnú prepravu obyvateľov za zamestnaním. Šalianska radnica usporiada Slávnostné otvorenie cyklotrasy do Dusla. Uskutoční sa 27. mája 2019 o 15.30 hod. Stuhu prestrihne primátor Jozef Belický. Pozvaná je aj verejnosť.

Vo fotogalérii si môžete pripomenúť vlaňajšie začiatky výstavby cyklotrasy.

Foto: ilustračné

FOTO, Výstavba cyklotrasy v Šali je spustená, stroje už zarezávajú v poliach
18
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM