Zlatica Gregorová Kultúra

Novembrová Praha 1989: Výstava Igora Boháča ponúka autentické zábery, FOTO

Šaľania sa pred pár dňami zúčastnili série podujatí. Všetky boli súčasťou Týždňa slobody.

Ilustračný obrázok k článku Novembrová Praha 1989: Výstava Igora Boháča ponúka autentické zábery, FOTO
22
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Aktivity viedli k pripomenutiu si 30. výročia Nežnej revolúcie. Spomínanie na udalosti z novembra 1989 a zapálenie sviečok pri Pamätníku obetí komunizmu od autora Andreja Csillaga, priviedli mnohých občanov k spomienkam a mládež k zisteniu historických skutočností.

Autentické zábery

Jedným z podujatí v rámci tematického týždňa bola aj vernisáž. Konala sa 14. novembra 2019 v Galérii Focesa v Šali. Autorom výstavy Novembrová Praha 1989 je fotograf Igor Boháč. V nej ukazuje autentické zábery z pražských prelomových dní, ktorých bol priamym svedkom.

Zmenila mu život

Pozvaných hostí v galérii pozdravil primátor mesta Šaľa Jozef Belický aj podpredseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali Miroslav Demín. Autor Igor Boháč sa vernisáže kvôli pobytu v zahraničí nezúčastnil, zato však o sebe adresuje vo výstave návštevníkom vlastné slová: “Vojenčina ma zaviedla na Pražský hrad, kde mi fotografia zmenila celý priebeh môjho ostatného života. Zostala pri mne, už nie iba ako najkrajšia záľuba, ale aj moja práca na celý život. ..Stal som sa fotografom.“

Igor Boháč sa i v súčasnosti venuje fotografovaniu a tak sa po čase naskytla príležitosť, že vo svojej galérii vystavuje vlastné diela. Ako vysvetľuje návštevníkom výstavy, unikátne zábery chce ďalej sprostredkovať.

V novembri 1989 mi priatelia naznačili možnú návštevu Prahy, ktorú som naplánoval na koniec novembra. Medzitým sa v Prahe začali protesty, ktoré sa skončili úspešnou revolúciou. A tentokrát som bojazlivo vytiahol fotoaparát a cvakol pár záberov. Zostala mi pamiatka, s ktorou sa chcem teraz s vami podeliť,“ vyznáva sa autor.

V týchto dňoch Igor Boháč vymenil studenú Šaľu za očarujúcu prírodu na Kostarike. Jeho diela si môžete pozrieť v galérii Focesa do 10. decembra 2019.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z výstavy Igora Boháča.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Novembrová Praha 1989: Zájdite do galérie na výstavu Igora Boháča, FOTO
22
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM