Martin Bohunický Správy

Mobilná aplikácia z dielne Šaľanov chce skoncovať s nekvalitnými potravinami

Občianske združenie Meetpoint Šaľa vzniklo len nedávno, napriek tomu už stihlo rozbehnúť prvú, veľmi zaujímavú iniciatívu pre zlepšenie kvality potravín na Slovensku. Vďaka novej aplikácii môžete nahlásiť podozrivý tovar objavený na prevádzkach priamo kompetentným štátnym orgánom rýchlo a pohodlne.

Ilustračný obrázok k článku Mobilná aplikácia z dielne Šaľanov chce skoncovať s nekvalitnými potravinami
Foto: Martin Bohunický / Zdroj: TASR

V priestoroch novovzniknutého coworkingového centra v Šali vznikla mobilná aplikácia „Lepšie Potraviny“, ktorá umožňuje priamo ministerstvu nahlásiť problémové potraviny a nedostatky v predajniach tak, aby sťažnosť spĺňala všetky body legislatívy a mohla tak byť zaevidovaná Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej Republiky.

Podnetom pre vznik mobilnej aplikácie boli desivé výsledky prieskumu kvality potravín na Slovensku. „Boli zistené nezrovnalosti a zlá kvalita potravín v 43.59% malých predajní a až v 65.22% supermarketov a hypermarketov. V obchodoch sa našli potraviny so sfalšovanými dátumami spotreby, špinavé zapáchajúce prepravky, mäso v rozklade, stopy po hlodavcoch,“ uviedol tvorca aplikácie Peter Bartoš.

Ako ďalej hovorí, hlavným cieľom celej iniciatívy je heslo „Lepšie potraviny na Slovensku“ : „Chceli by sme donútiť predajcov, prepravcov potravín aby si dali väčší pozor na dodržiavanie predpisov. Aplikácia zjednodušuje posielanie sťažností, takže keď niekto objaví problém, má poruke aplikáciu, s ktorou môže poslať sťažnosť priamo na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu Slovenskej Republiky,“ dodáva Bartoš.

Jednoduchá aplikácia je určená pre operačný systém Android a môžete si ju stiahnuť do svojho mobilu TU.

Lepšie potraviny
5
Galéria
Foto: Martin Bohunický / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM