Webnoviny - Rôzne

Nitriansky kraj chce na dani z vozidiel získať 16,8 mil. €

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje zvýšiť príjmy z výberu dane z motorových vozidiel v tomto roku na 16,8 mil. eur. Získané finančné prostriedky plánuje NSK dať do opráv či rekonštrukcií ciest.

Oproti minulému roku, v ktorom výnos tejto dane v regióne dosiahol 15,5 mil. eur, by sa tak príjmy mohli zvýšiť o 1,3 mil. eur alebo o 8,4 %. „Všetky tieto prostriedky uvažujeme dať do opráv, či na údržbu ciest, spolufinancovanie projektov Európskej únie zameraných na modernizáciu ciest II. a III. triedy a rekonštrukčné práce,“ informoval agentúru SITA hovorca predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Stanislav Katrinec. Všetky peniaze získané z výberu dane z motorových vozidiel v minulom roku podľa neho kraj použil na opravy a údržbu ciest, prípravu projektových dokumentácií, prípadne na rekonštrukcie ciest. „Navyše NSK na tento účel vyčlenil ďalších 3,5 mil. eur,“ spresnil.

Nitriansky samosprávny kraj zvýšil sadzbu dane z motorových vozidiel zhruba o 10 % najmä kvôli zvýšenému opotrebovaniu a potrebnej údržbe ciest druhej a tretej triedy v dôsledku toho, že nákladná automobilová doprava obchádza mýtom spoplatnené úseky ciest. Ďalším dôvodom nárastu tejto dane boli zvýšené nároky na údržbu regionálnych ciest vzhľadom na výstavbu úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami. Odstraňovanie škôd na cestách je potrebné aj kvôli vlaňajším povodniam.

Daň z motorových vozidiel vyberá cez daňové úrady štát a celý jej výnos posiela na účty jednotlivých samosprávnych krajov. Regióny peniaze využívajú na opravy, údržbu a rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy vo svojej správe. Nitriansky samosprávny kraj by súhlasil s tým, aby túto daň prevzal štát a nebola príjmom kraja, iba v prípade, ak by štát prevzal spolu s peniazmi aj zodpovednosť za správu, opravy, údržbu i rekonštrukcie regionálnych ciest. S ďalšou požiadavkou autodopravcov na zjednotenie sadzby dane v regiónoch Nitriansky samosprávny kraj súhlasí s tým, že v súčasnosti má druhý najnižší priemer výšky dane spomedzi všetkých krajov.

„Naopak, so znížením sadzby nemôžeme súhlasiť, pretože finančný výpadok by ohrozoval financovanie ďalších originálnych kompetencií VÚC (vyššie územné celky), predovšetkým zariadení sociálnych služieb, zdravotníctva, či školstva, ale znamenal by najmä menej peňazí na cesty 2. a 3. triedy,“ uviedol ďalej Katrinec. V takom prípade by podľa neho bolo ohrozené zabezpečenie mobility občanov.

Zvýšenie výnosu dane z motorových vozidiel sa v roku 2011 prejaví len polovičným spôsobom. Približne polovica platiteľov totiž platí túto daň jednorazovo, po vykonaní daňového priznania k 31. januáru za predchádzajúci rok. Zvyšná časť platí daň priebežným preddavkovým spôsobom. Zvýšenie sadzieb dane sa preto naplno prejaví až v roku 2012.

Foto: SITA/Michal WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM