Peter Sýkora Krimi

Neznámy páchateľ kontaminoval chovný rybník olovnatými farbami

Mobilné chemické laboratórium, polícia i hasiči mali dnes plné ruky práce pri zásahu na rybníku medzi Trnovcom nad Váhom a Šaľou. Na jeho hladine plávali vrecia s olovnatou farbou.

Pracovníci z Obvodného úradu životného prostredia v Šali momentálne skúmajú, či tu došlo k ekologickej katastrofe. Šalianski rybári o nej hovoria už teraz.
** „Tie práškové farby sú plné ťažkých kovov. Niečo sa podarí z hladiny vyzbierať, ale zvyšok klesne na dno. ****Rybník sme zarybňovali. Je teraz plný rýb a farby ho znehodnotili najmenej na 200 rokov. Voda, ryby aj vodné vtáctvo budú jednoducho ťažkými kovmi kontaminované. Príroda sa s olovom len tak ľahko nedokáže vyrovnať,“ povedal vedúci rybárskej stráže mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Šali Adrián Hátaš.
Pri pohľade na hladinu rybníka, na ktorej plávali vrecia s farbou, boli rybári zhrození, zvlášť keď na jeho brehu našli ďalšie vrecia. Podľa Hátaša ide približne o jednu tonu práškových olovnatých farieb. Rybári sú presvedčení o tom, že nebezpečný odpad sem vynáša muž, ktorý má prenajatý neďaleký areál. „On to tam vysýpa, to je jasné. Keď vidíte tú katastrofu, tak by ste zaplakali. Je to hrôza, čo dokáže urobiť jeden človek s prírodou,“ skonštatoval Hátaš.
** Polícia už začala trestné stíhanie za znečistenie rybníka
V súvislosti s ekologickou haváriou na rybníku neďaleko Šale už polícia začala stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. Podľa jej slov ešte stále nebola vyčíslená škoda, ktorú páchateľ spôsobil, a preto zatiaľ nie je možné presne stanoviť, aký trest mu hrozí.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM