Peter Štrbo Rôzne

Nepožívať alkohol neznamená byť menejcenný

V Šali už zopár rokov pôsobí Nezávislá Organizácia Mladých (NOM), ktorá sa snaží poskytnúť alternatívne trávenie voľného času pre mládež a bojuje proti predsudkom. NOM chce zmeniť pohľad na abstinenciu, nakoľko sa mladí, ktorí neholdujú alkoholu, stá

NOM vznikla na podnet Spoločnosti pre zdravý životný štýl (IOGT Slovensko) a organizácie Active – Sobriety – Friendship and Peace, ktorá na Slovensku organizovala medzinárodný Summer camp v roku 1999. S jej pomocou mladí ľudia, ktorí sa zúčastnili tohto campu založili mládežnícku organizáciu Nezávislá organizácia mladých ( NOM ) s cieľom poskytnúť mládeži alternatívne trávenie voľného času. V dnešnej dobe je stále viac aktuálna otázka požívania alkoholu u mladistvých – zvyšujúca sa spotreba u stále mladších detí, priestupky, vandalizmus či a zranenia spojené s konzumáciou atď. Ešte horšie však je, že mladí ľudia, ktorí neholdujú alkoholu, sa nechtiac dostávajú na okraj spoločnosti, nakoľko piť alkohol je podľa mnohých „normálne“. Tlak spoločnosti na samotnú konzumáciu ako aj nedostatok príležitosti na trávenie voľného času v prostredí bez alkoholu podporuje spotrebu alkoholu. Väčšina z nás si to však príliš neuvedomuje.

„Snažíme sa bojovať za rovnosť a proti predsudkom v spoločnosti. Chceme zmeniť pohľad na abstinenciu a celkovo na rolu alkoholu v spoločnosti. Rovnako by sme chceli prostredníctvom našich spoločných stretnutí, pravidelných kampaní a aktivít rozširovať obzory mládeže a povzbudzovať ju k aktívnej propagácii zdravého životného štýlu ako aj participácii v spoločnosti,“ povedal Patrik Šulík, prezident NOM-u.

[size=14]**Aktivity NOM-u **[/size] Organizácia má v súčasnosti dva kluby v Šali a v Považskej Bystrici, ktoré pravidelne realizujú rôzne kampane. //„V nedávnej minulosti sme realizovali napríklad kampaň BBC (beer buying campaign), ktorej cieľom bolo poukázať na nedodržiavanie zákona o zákaze predaja alkoholu mladistvým, čo je v našej spoločnosti stále veľkým problémom,“ //doplnil Patrik Šulík. NOM sa zapojila aj do kampane Biele Vianoce, ktorá poukazovala na problematiku detí alkoholikov, ktoré musia tráviť tráviacich najkrajšie sviatky v roku spolu s alkoholom. Snahou organizácie bolo zabezpečiť čo najväčšiemu počtu detí biele Vianoce – sviatky bez alkoholu. Stretnutia členov majú tak lokálny ako aj celoslovenský charakter. Cieľom stretnutí je poskytnúť mladým možnosť tráviť voľný čas bez alkoholu a iných omamných látok. Aktivity na jednotlivých stretnutiach sú rôzne – návšteva rôznych podujatí (kino, festival, koncerty atď), výlety, semináre, workshopy a podobne.

[size=14]NOM a zahraničná spolupráca[/size]

NOM je jednou z 36 členských organizácii Activu, ktoré sa nachádzajú spolu až v 28 európskych krajinách. Členovia majú každoročne možnosť zúčastniť sa 1 medzinárodného summercampu a 2 medzinárodných seminárov organizovaných Active. Všetky podujatia organizované Active sú samozrejme bez alkoholu a ostatných drog. Seminárov sa väčšinou zúčastňujú dvaja až traja členovia z každej organizácie, pričom sú organizované zakaždým v inej krajine ako aj na inú tému. Pre rok 2012 to bude Taliansko a Poľsko. Program býva rozmanitý, nechýbajú workshopy, interaktívne prednášky, diskusie, roll plays či street akcie. Summer campy sú organizované voľnejšie a dávajú mladým ľuďom možnosť stretnúť mládež z celej Európy, vymieňať si skúsenosti ako aj zúčastniť sa zaujímavých workshopov. . „Aktuálny Active summer camp bude v Lotyšsku počas prvého augustového týždňa, radi privítame všetkých záujemcov o tento jedinečný zážitok“ povedal Patrik.

Organizácia sa takisto zapája do bilaterálnej spolupráce s členskými organizáciami Active – výmenné pobyty v zahraničí, návšteva expertov s cieľom neformálneho vzdelávania v oblasti vedenia lokálneho klubu ako aj hosťovanie zahraničného dobrovoľníka, ktorý pomáhal rozbehnúť lokálne kluby pod hlavičkou NOM-u. „Radi by sme vyzdvihli aj spoluprácu s miestnymi organizáciami napr. CVČ, ktoré nám pomohlo aj pri pôsobení zahraničného dobrovoľníka v Šali,“ uviedol prezident NOM-u.

[size=14]Noví členovia sú vítaní[/size]

Aj keď si členovia NOM-u uvedomujú, že nájsť mládež s podobnou filozofiou, akú zastávajú oni, je v dnešnej dobe nesmierne náročné, organizácia by privítala väčší počet členov a rozšírila pravidelné aktivity aj do iných miest. NOM by chcela v budúcnosti spolupracovať aj s inými príbuznými organizáciami ako aj štátnymi inštitúciami.

A ako sa môžete stať členmi tejto organizácie? „Je to jednoduché! Stačí nás kontaktovať na board@nom.sk a spýtať sa čo najbližšie pripravujeme, ďalšie informácie môžete získať aj na www.nom.sk či na facebooku,“ dodal na záver Patrik Šulík.

Foto: logo NOM, top-ka – ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM