Zlatica Gregorová Správy

Nemilé vianočné prekvapenie vo Veči: Moderné kontajnery zahalil neporiadok, FOTO

Sú technickou vymoženosťou, ktorá pomáha v šetrení financií samospráv. Majú prispievať k estetickej stránke miest a dedín.

Ilustračný obrázok k článku Nemilé vianočné prekvapenie vo Veči: Moderné kontajnery zahalil neporiadok, FOTO
8
Galéria
Zdroj: František Swiety

Svojím vzhľadom nešpatia okolie bytoviek ani rodinných domov, pretože ich väčšia časť (1,6 m) je uložená pod zemou. Nad ňou je vidieť iba nízke (1,2 m) nádoby s vekom, určené na vhodenie odpadu.

Moderné nádoby

Pre moderný spôsob zbavovania sa odpadu sa rozhodli aj v Šali. Projektom „Zmena systému zberu odpadov v meste Šaľa – časť Veča prostredníctvom systému polopodzemných kontajnerov" chceli pracovníci šalianskej radnice napomôcť občanom mesta k čistejšiemu okoliu. Z pôvodných 30 stojísk ich počet zminimalizoval na 17 i preto, že majú omnoho väčšiu kapacitu ako zastaralé nádoby.

Od jesene

S umiestňovaním mesto začalo iba na jeseň tohto roka vo Veči, preto sa všetci zúčastnení stále oboznamujú s obsluhou polopodzemných kontajnerov. Okolo nových nádob však už nemali byť porozhadzované papiere, kusy nábytku či pneumatiky. Nedávne vianočné sviatky ukázali, čoho všetkého sú ľudia schopní.

Obrovské kopy neporiadku zaregistrovali obyvatelia mestskej časti Veča počas Vianoc. Polopodzemné kontajnery pre množstvo odpadu na viacerých miestach pomaly ani nebolo vidieť. Počas sviatkov je normálne, že sa nakopí veľa papiera, ale aj zo šalianskej radnice nám potvrdili, že sa to nemôže riešiť spôsobom, aký niektorí Večania zvolili.

Autá trápia vývozcov

Edita Haládiková z re­ferátu životného prostredia na MsÚ v Šali nášmu portálu uviedla, že počas sviatkov mala hlavu v smútku kvôli kopiacemu sa odpadu: “V nedeľu sme museli riešiť situáciu a dokonca už aj v súčinnosti s políciou, pretože zberné auto sa nemalo ako dostať ku kontajnerom. Bránili mu v tom zaparkované autá.“ Majitelia vozidiel boli už skôr mestom upozorňovaní na to, že nemajú zastavovať pri vstupoch k polopodzemným kontajnerom, napriek tomu to stále robia.

Vyhadzujú riady

Čo sa odpadu týka, podľa Edity Haládikovej sa ľudia neštítia vyviezť k nádobám celé kuchynské riady či dokonca ich netrápi ani vyložiť použité kuchynské linky. Na veľký odpad predsa slúžia zberné dvory. Každý moderný kontajner má nápis, na čo je určený, takže neporiadok okolo tam nemá čo robiť.

Ako Edita Haládiková z MsÚ Šaľa potvrdila, „kontaktovala som už aj vedúceho vývozu a nepríjemnú situáciu vo Veči na Nitrianskej ulici operatívne riešime“. V týchto dňoch budú v meste zbierať plasty, ale podľa slov Edity Haládikovej k nemu pridružia i neplánovaný odvoz komunálneho odpadu, ktorý narobil v mestskej časti Šale počas sviatkov šarapatu.

TERMÍNY VÝVOZOV

Rodinné domy

  • 29. decembra 2018: Náhradný vývoz plastov namiesto 1. januára 2019 (utorok)

    Vrecia treba pripraviť na odvoz najneskôr do 6.45 hod. ráno.

  • 31. decembra 2018: Riadny vývoz komunálneho odpadu v rodinných domoch vo Veči

    Zberné nádoby pripraviť na odvoz najneskôr do 6.45 hod. ráno.

  • 01. januára 2019: Nevyváža sa

Sídliská

  • 29. decembra 2018: Náhradný vývoz plastov – namiesto 1. januára 2019 (utorok)
  • 31. decembra 2018: Riadny vývoz komunálneho odpadu na všetkých sídliskách aj pri subjektoch, kde je vývoz v pondelok
  • 01. januára 2019 : Nevyváža sa

Foto: ilustračné

Nemilé vianočné prekvapenie vo Veči: Moderné kontajnery zahalil neporiadok, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová / Zdroj: František Swiety
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM