Krimi

Nelegálny obchod s minerálnymi olejmi: Finančná správa rozložila organizovanú skupinu

Príslušníkom finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu, ktorá protiprávne nakupovala a ďalej distribuovala minerálny olej.

Ilustračný obrázok k článku Nelegálny obchod s minerálnymi olejmi: Finančná správa rozložila organizovanú skupinu
Zdroj: TASR

Zásah sa uskutočnil v Šali a v neďalekej obci Močenok.

V rámci akcie finančnej správy sa vykonali prehliadky domov a ďalších priestorov v Nitrianskom kra­ji.

Desiatky tisíc litrov oleja

„Pri nich boli zaistené nadzemná nádrž, náves špeciálne upravený na cisternu na prepravu minerálnych olejov, viaceré motorové vozidlá, ktoré slúžili ako cisterny alebo mali ložnú plochu prispôsobenú na umiestnenie kontajnerov a rôznych nádrží,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Finančná správa zaistila aj 63 000 litrov minerálneho oleja, rôzne technické vybavenie, listinné dôkazy a 54 000 eur v hotovosti.

„Predbežnú škodu na spotrebnej dani z minerálnych olejov vyčíslili minimálne na 150 000 eur. Zo zaistených dokumentov vyplýva, že organizovaná skupina konala veľmi sofistikovaným spôsobom. Nákladné autá boli pri preprave minerálnych olejov sprevádzané osobnými vozidlami, ktoré dohliadali na nerušený priebeh cesty. Napriek týmto opatreniam sa príslušníkom finančnej správy z KÚFS podarilo odhaliť a prichytiť pri páchaní protiprávnej činnosti nielen vykonávateľov, ale aj organizátorov,“ vysvetlila Skokanová.

Hrozí im pobyt za mrežami

Akcia nadväzovala na vlaňajší novembrový zásah KÚFS v Trnavskom kraji, keď boli zaistené viaceré mýtne jednotky, dva návesy, tri ťahače nákladných áut, 16 000 litrov minerálneho oleja a viaceré usvedčujúce prepravné doklady.

„Vyšetrovateľ vtedy obvinil štyri osoby z podozrenia zo skrátenia dane a poistného. K týmto štyrom osobám sa včera pridala ďalšia, voči ktorej bolo vznesené obvinenie z rovnakého zločinu. Pri preukázaní viny hrozí osobám trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Vzhľadom na ďalšie prebiehajúce procesné úkony a vyšetrovanie nie je možné poskytnúť k prípadu podrobnejšie informácie,“ dodala Skokanová.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM