Zlatica Gregorová Samospráva

Nededom sa rozlieha stavebný ruch: Modernizujú tam obecný úrad aj škôlku

Vlhké budovy nie sú vhodným prostredím na prácu. V neďalekej dedine sa s týmto problémom rozhodli "zatočiť".

Ilustračný obrázok k článku Nededom sa rozlieha stavebný ruch: Modernizujú tam obecný úrad aj škôlku
23
Galéria
Zdroj: TASR

Voda po dlhšom pôsobení v stenách budov vytvorí plesne, ktoré sú nielen nepríjemné, ale aj zdravie ohrozujúce. Týka sa to najmä starších múrov, ktoré môže presakujúca voda časom riadne narušiť.

Podrezali úrad

Aj z tohto dôvodu sa v nededskom obecnom úrade rozhodli zakročiť proti vlhkosti. Kompetentní vybrali vhodného dodávateľa prác. Stala sa ním šalianska firma. Ako nám povedala starostka Nededu Henrieta Selmecziová, ide o staršiu budovu, ktorá prejde postupnou rekonštrukciou. Najprv dali na vlastné obecné náklady podrezať objekt, aby mohli pokračovať ďalej.

S garanciou

Podľa zverejnených informácií obec do opravy úradu investovala 5491 eur bez DPH. Dodávateľ prác sa obci zmluvne zaručil 50-ročnou garanciou proti vodnej vzlínavosti.

Projekt je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Obec naň získala Nenávratný finančný príspevok (NFP):

"Na budovu obecného úradu máme vypracovaný celý projekt Zvyšovanie energetickej účinnosti, na ktorý sme získali NFP vo výške 149 406,77 eur. Stavebné práce zahŕňajú zateplenie plášťa, výmenu okien aj dverí. Plánujeme aj opraviť strechu, aj tú však vopred budeme musieť spevniť,“ priblížila starostka Nededu.

Aj v škôlke

Aktuálne pokračujú v dedine s úpravou vonkajších častí obecného úradu a súčasne sa pracuje aj na objekte materskej školy. Aj na jej modernizáciu získali NFP a to vo výške 746 806, 85 eur . „V materskej škole sme začali búracími prácami, budova je v súčasnosti prázdna, takže práce sú v plnom prúde. Predpokladáme, že všetky práce budú ukončené v máji 2020,“ dodala Henrieta Selmecziová.

V galérii si pozrite fotografie z otvorenia Detského sveta vedy a techniky v CVČ Šaľa.

Foto: ilustračné

Centrum voľného času v Šali majú novinku: Detský svet vedy a techniky, FOTO
23
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM