Peter Štrbo Rôzne

Názory lekárov na výmenné lístky sa líšia

Prezident Ivan Gašparovič koncom decembra nepodpísal novelu zákona o zdravotných poisťovniach a iných zákonoch. Novela mala okrem iného od začiatku tohto roka zrušiť povinnosť odporúčacích lístkov. Na názor sme sa spýtali praktickej lekárky zo Šale.

Podstatou tejto novely bolo, že pacienti by už nemuseli pred návštevou špecialistu navštíviť svojho všeobecného lekára, ak by to nepokladali za prínosné. Mala však ostať zachovaná možnosť všeobecného lekára informovať svojho kolegu – špecialistu o požadovaných výkonoch a o zdravotnom stave pacienta. Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) kritizuje politikov ale aj prezidenta Ivana Gašparoviča, že nepodpísal novelu zákona, ktorou malo byť zrušené „šikanovanie“ pacientov výmennými lístkami. Opačný názor mal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Zrušenie povinnosti výmenných lístkov predĺži podľa Pásztora čakacie lehoty u špecialistov a zároveň zhorší spokojnosť pacienta. Podľa neho sú totiž odporúčacie lístky regulačným prvkom v prístupe k zdravotnej starostlivosti. Ako podotkol, mnohé zdravotné problémy pacientov sa dajú vyriešiť priamo u všeobecného lekára, pri ďalších zase všeobecný lekár dokáže odhadnúť pravý dôvod a pacienta nasmerovať k správnemu špecialistovi.

Podobný názor má aj MUDr. Elena Majorová, praktická lekárka zo Šale. //„Osobne si myslím, že existencia výmenných lístkov je oprávnená. Reguluje sa tým počet pacientov na odborných ambulanciách a samozrejme, aj pohyb pacienta na odborných ambulanciách. Na odborných ambulanciách ako chirurgia, očné, krčné, psychiatria, v prípade akútnych ťažkostí (napríklad úraz) alebo náhle zhoršenie psychického stavu som za to, aby bolo poskytnuté ošetrenie pacientovi aj bez výmenného lístka, ale povinnosťou by malo byť vystavenie ošetrujúcej správy obvodnému lekárovi, aby bola zosúladená liečba s chronickou (t.j. pravidelne užívanými liekmi), aby nedošlo ku kumulácii liekov, ich účinkov, prípadne k prejavom vedľajších účinkov, alebo k poškodeniu zdravia.“ // Výmenné lístky zaviedla prechádzajúca vláda. Možnosť navštíviť špecialistu len s odporúčaním od praktického lekára vstúpila do praxe na začiatku roka 2007, už vtedy sa pritom netýkala napríklad návštevy zubného lekára alebo gynekológa. Po kritike odbornej aj laickej verejnosti nastalo v systéme niekoľko zmien. Výmenný lístok následne nebol potrebný pri návšteve psychiatra, očného lekára pri predpísaní okuliarov a ani v prípade, ak pacienta jeden špecialista pošle na vyšetrenie k inému.

autor + webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM