Zlatica Gregorová Iné športy

Naši škôlkári inšpirovali organizátorov: Národná cyklokampaň bude s novinkami

"Do práce na bicykli" bude mať aj tento rok ďalšie pokračovanie. Reálne sa uskutoční počas mája 2020 a už teraz je istá jedna novinka.

Ilustračný obrázok k článku Naši škôlkári inšpirovali organizátorov: Národná cyklokampaň bude s novinkami
Foto: Zlatica Gregorová

Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Už od 1. marca sa milovníci dvojkolesových tátošov môžu registrovať.

Motivácia

Cieľom súťaže je podľa organizátorapodporiť rozvoj trvalo udržateľnej mobility v mestách, motivovať samosprávy, aby na svojom území vytvárali kvalitné a bezpečné podmienky pre využívanie bicykla na prepravu po meste, motivovať zamestnávateľov, aby vytvárali vo svojich sídlach podmienky pre bezpečné uloženie bicykla a pod..“

Stali sa vzorom

Deti zo šalianskej materskej školy na Ul. 8. mája sa od začiatku radi zapájajú do tejto aktivity. Spolu so svojimi učiteľkami, vždy v máji, naštartovali mini bicykle a vyrazili na nich v sprievode rodičov do škôlky. Zaparkované ich mali v špeciálnych stojanoch, aby na ne poobede vysadli a vyrazili na cestu domov. Svojou účasťou prevýšili dospelých účastníkov tejto súťaže z nášho mesta a na jej konci boli malé „Májovky“ vždy odmenené za vytrvalosť a počet najazdených kilometrov. Šalianske deti sa jednoducho stali vzorom.

Ako sme sa dozvedeli od riaditeľky MŠ 8. mája v Šali Žanety Gužíkovej, tímy Májoviek inšpirovali organizátorov kampane Do práce na bicykli.

Tí sa rozhodli, že vzhľadom na neúnavnosť a úspechy šalianskych škôlkárov sa môžu zapojiť tento rok už aj ďalšie tímy z materských a základných škôl. V našom meste sa preto do ulíc vyberú mestskí policajti, ktorí budú dbať na bezpečnosť cestnej malých cyklistov. Okrem toho bude v blízkostiach škôl a škôlok znížená rýchlosť.

Po štvrtýkrát

Naša škôlka sa už štvrtýkrát zapája do celonárodnej súťaže Do práce na bicykli. Možnosť zapojiť sa, budú mať zamestnanci MŠ a deti navštevujúce škôlku, ich zákonní zástupcovia, starí rodičia, ktorí budú prichádzať a odchádzať na bicykli prípadne kolobežke, korčuliach, odrážadlách alebo peši,“ priblížila riaditeľka Žaneta Gužíková.

V šalianskej materskej škole, v rámci dopravnej výchovy, budú mať týždeň s názvom Cesta nie je ihrisko. Počas neho v spolupráci s mestskou políciou a mestom Šaľa zorganizujú prednášky na tému Bezpečnosť na ceste (1.apríl 2020).

Do ulíc

„Do súťaže sa zapájajú  ZŠ J.C.Hronského, ZŠ Ľ.Štúra 2.a 3. apríla aj tu budú prebiehať pre deti prednášky s mestskou políciou. Rodičia a starí rodičia budú mať možnosť individuálne sa deťom venovať v oblasti dopravy. Priamo v uliciach mesta im vysvetlia dopravné situácie a ich riešenie, dopravné usmernenia, dopravné značky a ich význam,“ doplnila riaditeľka MŠ 8. mája v Šali

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM