Peter Štrbo Rôzne

Najväčší motýľ na svete v Šali

Kultúrne stredisko Večierka usporiadalo uplynulý týždeň výstavu kaktusov a preparovaných motýľov. Návštevníci na výstave obdivovali najvzácnejšie motýle z celého sveta a zistili aj aký je rozdiel medzi kaktusmi a sukulentmi.

V Kultúrnom stredisku Večierka po prvýkrát predstavil svoju zbierku preparovaných motýľov Patrik Cesnek. Zbierku zastupovali exponáty z Japonska, Severnej, Strednej a Južnej Ameriky, Európy, Afriky či Indo-austrálskych oblastí . Ako nám povedala vedúca KS Večierka Katarína Gáborová, výstavu motýľov a kaktusov zorganizovali po prvýkrát. //„S pánom Kališom, známym pestovateľom kaktusov spolupracujeme už dlhodobo, po prvý raz sme sa však rozhodli spojiť jeho výstavu s exponátmi preparovaných motýľov pána Cesneka,“ //doplnila Katarína Gáborová.

Najväčší motýľ na svete

Výstavu videlo počas týždňa množstvo detí z materských a základných škôl, cestu do KS Večierka si však našiel aj nejeden dospelý. Návštevníkov zaujali predovšetkým výnimočné exponáty z Južnej Ameriky a Indonézie. „Zúčastnení mohli medzi inými vidieť jedného z najväčších motýľov na svete Atacus Atlas z rodu okáňovitých, ktorý pochádza z Filipín. Medzi exponátmi bol aj zaujímavý motýľ z Brazílie Morpho Didius z rodu babôčkovitých, ktorého lupienky z krídel sa používajú ako farbivo na bankovky, napríklad na americké doláre, či španielske pesety,“ popísala zaujímavé exponáty vedúca Večierky. Súčasťou výstavy boli aj fotografie amatérskej fotografky Evy Janekovej, ktorá sa už tri roky venuje vo voľnom čase foteniu prírody, hmyzu či kvetín. Na fotografiách boli zachytené motýle žijúce pri Váhu.

Čo sú to sukulenty?

Pán Kališ sa venuje pestovaniu kaktusov už od 15-tich rokov, vo svojej zbierke má aj kaktusy, ktoré pre svoju nadrozmernú veľkosť nebolo možné využiť na tejto výstave. Napriek tomu bola zbierka kaktusov veľmi vzácna a zastupovalo ju viac ako 20 exemplárov. Účastníci výstavy sa navyše dozvedeli množstvo praktických rád ako si vypestovať a následne sa starať o svoj kaktus. Pre deti z materských a základných škôl mala výstava aj edukatívny rozmer. Dozvedeli sa, že kaktusy známe svojimi pichliačmi patria medzi sukulenty, čo sú rastliny, ktoré dokážu v sebe zhromažďovať tekutiny, aby prežili dlhé obdobia sucha a prispôsobili sa k životu v púštnych podmienkach.

//„Sme radí, ak vidíme spokojnosť detí pri návštevách našich výstav. Vždy sa snažíme deťom pobyt v našom stredisku niečím zatraktívniť,“ //hovorí Katarína Gáborová. Tentoraz boli s výstavou spojené tvorivé dielne, kde si žiaci mohli precvičiť svoje estetické cítenie, maľovali, ozdobovali a vystrihovali vlastné motýle.

Foto č.1: Atacus Atlas – najväčší motýľ na svete Foto č.2: Morpho Didius – farbivo z krídeľ sa používa pri výrobe bankoviek Foto č.3: Fotografie Evy Janekovej

Vystava motylov
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM