Zlatica Gregorová Rôzne

Na pretrase rekonštrukcia Hornej Ulice: Prečítajte si názory mesta i Šaľanov...

Plánované rekonštruovanie vyvoláva pozitívne, ale i negatívne reakcie obyvateľov. Mesto preto usporiadalo verejné rokovanie. Prečítajte si názory niektorých zúčastnených.

Ilustračný obrázok k článku Na pretrase rekonštrukcia Hornej Ulice: Prečítajte si názory mesta i Šaľanov...
Foto: Zlatica Gregorová

Verejné rokovanie v Šali sa konalo v priestoroch Domu kultúry v Šali. V pondelok 21. novembra 2016 tu mohol prísť každý, kto mal záujem. Prítomní rozhodovali o rekonštrukcii Hornej ulice, s ktorou nie všetci obyvatelia súhlasia. Na názor sme sa opýtali niekoľkých účastníkov rokovania. Pre náš portál sa vyjadrili: Róbert Andráši, poslanec mesta a predseda výboru mestskej časti č. 1,. Šaľania Gabriela Lacková a Ivan Vlk, ako i hovorkyňa mesta Alexandra Szabová.

Téme rekonštrukcie sme sa už na našom portáli venovali. Teraz Vám ponúkame, čo si o danej problematike myslia:

Róbert Andráši:

„Na pondelkovom stretnutí ohľadne projektu ulice Hornej, bolo dosť výrazne počuť hlasy proti vybudovávaniu parkovacích miest na ulici Hornej, t.j. o odobratí časť zelene v predzáhradkách. Tiež bolo počuť výrazne návrhy na zjednosmernenie ulice. Ohľadne toho sa zhodneme aj s navrhujúcimi, že treba vypracovať dopravný generel. Ak budú jednosmerky, aby boli spravené systémovo a nie takto, že si zmyslíme, že chceme jednosmerku. Treba mať zanalyzované ako to ovplyvní dopravu na ostatných uliciach, napr. na Partizánskej, kde je dosť nebezpečná doprava, obyvatelia tam nemajú chodník a z vchodu idú rovno na cestu pod kolesá áut. Toto musí zanalyzovať dopravné oddelenie, ktoré by malo potom byť zodpovedné za nehody, ktoré sa stanú po takýchto rozhodnutiach. Treba to spraviť systémovo.

Róbert Andráši sa vyjadril i k otázke toľko diskutovaného parkovania.

„Aj keď bolo hlasno počuť, že nepotrebujú parkovacie miesta, realita je úplne iná. Horná ulica má k dispozícii približne 10 parkovacích miest voľných a menej ako 10 predplatených na tak obrovskú bytovku. Parkovacie miesta pri bytovkách Horná a okolitých ulíc, ako sú Okružná, Partizánska, SNP, Vajanského sú plné, nie je možné tam nájsť voľné miesto. Jediné miesto v okolí, kde je možné nájsť voľné parkovacie miesto je pri kultúrnom dome, ale už aj to nie je pravidlom. Množstvo áut z Hornej ulice a okolitých ulíc parkuje pri Kauflande. Hovoríme o približne 30-tich vozidlách. Kaufland bude uzavretý. Ďalšie vozidlá parkujú priamo na cestách ako napr. na Vajanského. Nie je možné cez Vajanského prejsť RZPčkou alebo hasičským autom, neprejdú tadiaľ záchranné zložky, lebo autá parkujú na ceste. Tu hovoríme tiež o vyše 10-tich vozidlách. Je mi úplne jasné, že keď sa Horná ulica rozšíri, obyvatelia budú chcieť a budú parkovať pred svojou bytovkou na ceste a budú tak blokovať dopravu, tak ako sa momentálne deje na ulici Vajanského, ktorá susedí s ulicou Hornou.“

„Podľa mňa nebude to dobré, ak sa nevytvoria parkovacie miesta na tomto sídlisku. Dúfam, že príde ku kompromisu. V každom prípade som bol zvolený obyvateľmi a to na čom sa dohodnú obyvatelia, za to zahlasujem. Prebehne v najbližších týždňoch hlasovanie o jednotlivých návrhoch. Bude treba spraviť systémový návrh parkovania v meste Šaľa,“ dodal Róbert Andráši.

Gabriela Lacková:

„Som jednoznačne za jednosmernú ulicu. Na stretnutí občanov a mesta zazneli naozaj rôzne názory. Nie je však dobré, že ľudia nemali možnosť dopredu sa vyjadriť. Myslím si, že väčšina Šaľanov je za to, aby sa nerozširovali parkovacie miesta. Nesúhlasím s tým, aby sa tu vyrúbali 30– ročné stromy. V iných mestách a obciach sa snažia rozširovať zelené oázy v meste, vychádzajú v ústrety cyklistom a peším. V našom meste sa vychádza v ústrety najviac majiteľom áut.“

Ivan Vlk:

„Mesto Šaľa nedostatočne komunikovalo zámer rekonštrukcie ul. Hornej smerom k dotknutým obyvateľom, zároveň zámer nevychádzal z odborných podkladov. Výsledkom je, že väčšina obyvateľov najviac dotknutej bytovky opakovane odmietla výstavbu parkovacích miest pod ich oknami – petíciou, v ankete, ako aj na opakovanej schôdzi vlastníkov bytov. Vyzývame mesto, aby rešpektovalo toto ich rozhodnutie a zaoberali sa prípravou alternatívnych parkovacích miest. Alternatívy boli odprezentované na verejnom prerokovaní k tejto veci."

Alexandra Szabová, hovorkyňa mesta:

„Počas rokovania boli občanom predstavené 3 alternatívy so všetkými skutočnosťami, ktoré z toho plynú. Následne sa rozprúdila diskusia na túto tému. Ešte pred vereným rokovaním sme občanom rozdali dotazníky. V nich môžu vyjadriť svoj názor. V každom prípade mesto bude prihliadať na mienku obyvateľov tejto ulice“, konštatuje hovorkyňa mesta.

Podľa slov Alexandry Szabovej, občania poslali nazad pribl. 50 vyplnených dotazníkov. Nevyjadrili sa ale všetci. Tí budú mať ďalšiu možnosť vyplniť dotazníky, počas stretnutí obyvateľov bytoviek. Až potom sa komplexne vyhodnotia názory všetkých zúčastnených. Konečné stanovisko mesto zverejní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM