Zlatica Gregorová Samospráva

Na mieste kúpaliska vznikne parádny komplex: Šaľania tu budú naplno relaxovať

Priestranstvo niekdajšieho kúpaliska v Šali zíva i teraz v lete prázdnotou. Kedysi hojne navštevované miesto, dnes spustnutý areál.

Ilustračný obrázok k článku Na mieste kúpaliska vznikne parádny komplex: Šaľania tu budú naplno relaxovať
Foto: Zlatica Gregorová

To, že tu bolo kúpalisko, matne pripomína nápis pri vstupe. Mesto ho chce po rokoch opäť využiť a zrevitalizovať. Spoznajte historické momenty otvorenia šalianskeho kúpaliska a zistite, čo tam mesto plánuje v budúcnosti.

Po celý deň

Po výstavbe kúpaliska v Šali ho do prevádzky uviedli v lete 1970. Počas leta si ho mohli vychutnať všetky vekové generácie podľa svojej chuti. Otvorené bolo celý deň od rána až do ôsmej večer. Ako uvádzajú historické záznamy z Kroniky mesta Šaľa od Františka Páteka: „Bazén, ktorým sa môže pochváliť každý Šaľan zodpovedá svojimi rozmermi olympijskému. Jeho rozmery sú 50 × 21,5m. Kúpalisko je otvorené od 1.júna do konca augusta nepretržite.“

Podľa dobového záznamu na sala.sk dospelí za vstup platili 4 Kčs a deti a študenti 2 Kčs. Ako uvádza vtedajší kronikár František Pátek, suma za bazén aj sociálne zariadenia sa vyšplhala na 5 miliónov korún.

Aj na premanentky

Kúpalisko má 6 stálych zamestnancov. Pre častých návštevníkov sú permanentky. Na svoje si prídu aj neplavci, pre ktorých sa chystá plavecký kurz. Pracovníci kúpaliska sa starajú o to, aby bola voda vždy čistá. Vymieňajú ju každých 14 dní vo veľkom bazéne a každých 5 dní v malom. Čistá voda,ktorá sa vpúšťa do bazéna je prehrievaná až na 25°Celzia,“ uvádza František Pátek v Kronike mesta Šaľa.

Obľúbené miesto neďaleko centra sa však pre verejnosť uzavrelo v roku 1997. Po niekoľkých snahách bývalého vedenia mesta Šaľa areál znovuoživiť ostalo však len pri neuskutočnených snoch. I keď to navonok vyzerá tak, že sa stále nič nedeje, šalianska radnica už okolo roku 2016 začala spriadať plány na jeho obnovu v rámci väčšieho komplexu.

Šaľa – Jozefov

Mesto v roku 2016 vypísalo súťaž o najlepší projekt, ktorý by zohľadnil všetky požiadavky a skombinoval ich do športovo – rekreačného areálu určeného aj na spoločenské vyžitie. Podľa víťazného projektu košických architektov by v komplexe Šaľa – Jozefov malo vzniknúť kúpalisko aj s vonkajším 25 metrovým bazénom, wellness centrum, penzión so šesťdesiatimi lôžkami, hokejový štadión, jazdecký areál aj lezecká stena, lanová dráha, pavilón oddychu a iné. Vyzerá to tak, že znovuoživenie šalianskeho kúpaliska by už dlho nemalo zostať iba nesplneným snom.

Máte staré foto?

Milí čitatelia, ak náhodou máte fotografie niekdajšieho šalianskeho kúpaliska, alebo viete o niekom, kto by nám ich kópie poskytol, píšte, prosím do správy na: Šaľa24.sk. Fotografie budú súčasťou ďalšieho zaujímavého článku. Vopred ďakujeme.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM