Zlatica Gregorová Samospráva

Na artézske studne vplýva horúce počasie: Na Hornej v Šali voda tečie slabšie

Výdatnosť artézskej studne na Hornej ulici v Šali sa v posledných dňoch podstatne znížila. Podľa šalianskej radnice tento stav spôsobilo extrémne suché a horúce počasie.

Ilustračný obrázok k článku Na artézske studne vplýva horúce počasie: Na Hornej v Šali  voda tečie slabšie
Foto: Zlatica Gregorová

Na mestský úrad sa už obrátili viacerí obyvatelia Šale s otázkou, prečo voda tečie takým slabým prúdom. Podľa slov Gabriely Braníkovej z referátu životného prostredia sú za stav studne zodpovedné súčasné prírodné podmienky.

Neovplyvniteľná

„Tlak vody nie je možné ovplyvniť, pretože artézska studňa je podzemná voda s napätou hladinou. To znamená, že voda je zhora uzatvorená nepriepustnou vrstvou a nachádza sa pod vplyvom hydrostatického tlaku. Čiže voda vyteká samovoľne, bez použitia čerpadla. Príroda sa ovplyvniť nedá, viac vody potečie možno po skončení suchého obdobia,“ vysvetlila Braníková.

 Ako Gabriela Braníková doplnila, Šaľa je jedinečná množstvom artézskych studní, na území mesta ich funguje sedem. Podľa posledných rozborov vyteká pitná voda zo studní na Hornej a Hviezdoslavovej ulici a na Pribinovom námestí v mestskej časti Veča.

Nepitná voda

Voda nevhodná na pitné účely tečie zo studne na Vlčanskej, Dolnej a Záhradníckej ulici a na Námestí sv. Trojice. „Veríme, že príroda nám túto vzácnu vodu ešte dlho dopraje a v najbližších rokoch tieto zdroje nevyschnú,“ dodala Braníková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM