Zlatica Gregorová Šport

Motocyklista Viktor Csemez (9) triumfoval: Mieri na svetoznámy okruh, FOTO

Lásku k motocyklom získal odmalička. Chlapec zo Šale, ktorý ide za svojím snom a robí všetko preto, aby vzorne prezentoval seba, klub aj svoje mesto.

Ilustračný obrázok k článku Motocyklista Viktor Csemez (9) triumfoval: Mieri na svetoznámy okruh, FOTO
Zdroj: archív Františka Csemeza

Deväťročný slovenský pretekár Viktor Csemez sa opäť zúčastnil ďalších pretekov, kde si vyjazdil striebro.

Medzinárodný šampionát

Po tom, čo mladý motocyklista súťažil v Španielsku sa tentoraz spolu so svojím tímom Triton Racing Team presunul do susedného Česka – Třinca. Tam sa od 1. do 2. septembra 2018 konali štvrté preteky seriálu JIMC – Medzinárodný juniorský šampionát cestných motocyklov.

Maximálne výkony

Ako nám prezradil Viktorov otec František Csemez, na pretekoch nechýbali ani naši jazdci Viktor Csemez a Adam Havlín, ktorí štartovali v kategórii MINI GP 110. „Preteky sa konali v nádhernom novovybudovanom areáli STEEL RING, na trati s dĺžkou 1235 m, ktorá spĺňa parametre trate pre usporiadanie Európskeho aj svetového šampionátu. Na miesto činu celá výprava TRITON RT pricestovala už v piatok, aby si chlapci mohli vyskúšať trať a dobre si ju zapamätať, aby nasledujúce dva dni mohli podávať maximálne výkony a sústrediť sa už len na zrýchľovanie tempa a hľadanie optimálneho nastavenia motocykla,“ priblížil František Csemez

Už v sobotu čakali na chlapcov  dva voľné pätnásťminútové a kvalifikačné tréningy. Viktor si trať užíval a čím viac trénoval, tým viac zrýchľoval. Podľa jeho otca Františka dokonca v prvej kvalifikácii dosiahol druhý najrýchlejší čas a za prvým jazdcom zaostával iba o 0,03 sekundy.

Aké gumy?

„Do druhej kvalifikácie sme skúsili iné nastavenie. Síce sme boli rýchlejší, ale stačilo to na tretí najrýchlejší čas, čo znamenalo štart do pretekov z tretieho miesta na štartovnom rošte. Adamovi sa tiež darilo zrýchľovať a jeho počínanie stačilo na štvrtú pozíciu na štartovnom rošte,“ uviedol František Csemez. Keďže na druhý deň vstali do upršaného rána, museli motocykel prispôsobiť poveternostným podmienkam, čo sa neveľmi darilo, pretože počasie nebolo nápomocné vo výbere pneumatík. V prvých pretekoch teda použili suché pneumatiky, ktoré boli dobrou voľbou.

Skvelé umiestnenia

Podľa informácií Františka Csemeza, chlapci vyštartovali do preteku úspešne a od začiatku si držali pozície. „Adam s prehľadom od štartu jazdil na štvrtej priečke a tak aj dorazil do cieľa. Viktor celé preteky bojoval v skupinke prvých troch, kde boli rozdiely na kolo v stotinách sekundy. Do poslednej chvíle atakoval jazdca pred sebou, ale predbehnúť ho sa mu nepodarilo. Nakoniec prešiel cieľom na krásnom druhom mieste so stratou na víťaza 0,32 sekundy,“ prezradil František Csemez.

Radosť na druhé preteky zmarilo opäť nepriaznivé počasie. Dvadsať minút pred druhým štartom triedy MINI GP110 sa spustil dážď a silná búrka. Štart bol odložený, na verdikt JURY čakali športovci aj tímy približne hodinu. Počasie sa neumúdrilo a tak sa ďalej nepokračovalo. Viktor Csemez teda obsadil 2. miesto na stupňoch víťazov a Adam Havlín sa umiestnil na 4. mieste.

Svetoznámy okruh

Ako sme sa od Františka Csemeza dozvedeli, spolu so svojím synom absolvuje ďalšie preteky motocyklov od 15. do 16. septembra 2018 a to na španielskom šampionáte Cuna de Campeones vo Valencii na svetoznámom okruhu Circuit Ricardo Tormo. Zaujímavosťou je, že sa na ňom jazdí aj svetový šampionát MOTO GP. Oboch chlapcov ešte čakajú jesenné preteky v maďarskom Kakucsi od 6. do 7. októbra 2018. Tak im držte palce!

Motocyklista Viktor Csemez (9) triumfoval: Mieri na svetoznámy okruh, FOTO
4
Galéria
Zdroj: archív Františka Csemeza
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM