Rastislav Búgel Samospráva

Modernizácia verejného osvetlenia: Mesto začalo druhú etapu

Šalianska radnica začala modernizáciu verejného osvetlenia. Výmena svietidiel sa už začala v mestskej časti Veča a do konca tohto roka má byť vynovená polovica všetkých svetelných zdrojov v meste.

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia verejného osvetlenia: Mesto začalo druhú etapu
Zdroj: TASR

Ako informovala Erika Kőrösi z Mestského úradu, okrem žiaroviek sa v rámci projektu vymenia aj káble v stožiari. Stĺpy verejného osvetlenia zostanú pôvodné. Ako doplnila, v súčasnosti ide už o druhú etapu rekonštrukcie verejného osvetlenia. Mesto na ňu získalo z Ministerstva hospodárstva (MH) SR dotáciu 600 000 eur, za ktoré sa zmodernizuje približne 650 svietidiel v mestskej časti Veča a na niektorých ďalších uliciach Šale.

V rámci prvej etapy došlo k modernizácii svetiel najmä na hlavných dopravných tranzitných smeroch v meste. Na túto investíciu získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške 272 000 eur. LED technológia sa vtedy použila na Pionierskej a Družstevnej ulici a na časti Ulice M. R. Štefánika. Podľa Miroslava Polička z referátu dopravy na mestskom úrade dokážu LED svietidlá ušetriť až 50 percent energie bez toho, aby to malo vplyv na kvalitu a intenzitu svietenia. „To šetrenie u LED svietidiel funguje tak, že tri hodiny svietia, a potom idú do šetriaceho módu až do rána. Rozdiel po zapnutí šetriaceho režimu je minimálny,“ konštatoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM