Zlatica Gregorová Samospráva

Močenok sa ešte viac zazelená: K projektu získali už aj financie

V neďalekej dedine blízko Šale sa postarali o to, aby tam pribudli lavičky, kríky aj trvalky. Využili na to výzvu a dnes už sa môžu tešiť z dotácie.

Ilustračný obrázok k článku Močenok sa ešte viac zazelená: K projektu získali už aj financie
Foto: Zlatica Gregorová

V rámci Programu obnovy dediny, ktorú vlani vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa žiadatelia mohli uchádzať o finančné prostriedky. Vďaka nim by dedina či mesto mohla svoje územie poriadne oživiť napríklad aj bujnou vegetáciou.

Získali dotáciu

Kompetentní v Močenku výzvu využili a z Environmentálneho fondu na projekt „Regenerácia zelene v obci Močenok“ získali rovných 5000 eur.

S plánmi na oživenie zelených plôch v dedine začali už minulý rok. Vtedy v októbri s projektom skúsili šťastie. „Predmetom projektu je regenerácia a výsadba novej zelene v existujúcom verejnom priestore nachádzajúcom sa v centrálnej časti obce (park pri hoteli). V rámci projektu sa budú realizovať terénne úpravy, výsadba novej zelene a inštalácia nových prvkov urbánneho dizajnu,“ informuje obec Močenok.

Súčasťou zazeleňovacích prác bude, podľa projektovej dokumentácie, odstraňovanie náletových drevín. Po základných úpravách a príprave vhodného podkladu už odborníci začnú s výsadbou novej zelene – celkovo 280 kusov trvaliek a kríkov. Močenčanom v dedine pribudne aj 25 kusov drevín a drobná architektúra. Tú bude tvoriť predovšetkým šesť parkových lavičiek a nebude chýbať ani trávnatá plocha.

Vložia 5%

Celkové náklady na projekt Regenerácia zelene v obci Močenok vyčíslili na 8 857,65 eur. Ako uvádza Projektová dokumentácia, výška iných zdrojov je 3857,65 eur. Projekt zrealizuje močenská spoločnosť v priebehu tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM