Zlatica Gregorová Samospráva

Močenok ide do boja s klímou: Na projekt získali ministerskú dotáciu

Nielen v Šali uvažujú o tom, ako by sa čo najlepšie vysporiadali s poveternostnými výkyvmi. Samosprávy uvažujú, ako ochránia svoje územia.

Ilustračný obrázok k článku Močenok ide do boja s klímou: Na projekt získali ministerskú dotáciu
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Upriamujú pozornosť na ochranu pred povodňami a ďalšími katastrofickými následkami počasia, ktoré v posledných rokoch prekvapuje čoraz viac. Táto téma je už súčasťou rozvoja našej krajiny na najbližšie roky.

Koncepcia rozvoja

Do Koncepcie rozvoja SR do roku 2030 z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR sú zaradené aj opatrenia, ktoré budú mať dosah na zmenu klímy. Patrí tu ochrana pred povodňami a budovanie prvkov zelenej infraštruktúry, uvádza Ministerstvo životného prostredia SR na svojom webe.

Získali dotáciu

I v Močenku sa zapojili do projektu Ministerstva životného prostredia. Obec projekt realizuje v rámci so zmenou klimatických podmienok a kvôli zadržiavaniu dažďovej vody. Tá bude padať do vodozádržného jazierka, ktoré bude vybudované. Okrem toho obec plánuje popritom znížiť náročnosť kultúrneho domu. Podľa slov starostu Močenka uvažujú aj o zateplení budovy. Počas realizácie zelenej strechy a jazierka by na ňom chceli vymeniť dvere aj okná.

Po podpise zmluvy prebehne verejné obstarávanie a následne aj samotná realizácia samotných opatrení," uviedol na obecnom webe starosta Močenka Roman Urbánik. Obec na projekt získala dotáciu vo výške 144 000 eur.

Zelená tržnica

V dedine už jednu zelenú strechu majú. Pred koncom roka 2018 tam vybudovali modernú tržnicu. Jej súčasťou je budova, ktorej strechu pokrýva odolné rastlinstvo. Tržnica slúži občanom a vytvára príjemný pocit okoloidúcich a prispieva k čistejšiemu ovzdušiu.

Vo fotogalérii uvidíte zábery zo zelenej močenskej tržnice.

Foto: ilustračné

FOTO, V Močenku postavili modernú tržnicu: Zaujímavá je aj zelená strecha budovy
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM