Zlatica Gregorová Samospráva

Močenok bude ešte zelenší: Samospráva sa zapojila do národného projektu

Dediny okresu Šaľa mali možnosť zapojiť sa do výzvy Zelené obce Slovenska. Jej náplňou bude zaplniť čo najviac plôch stromami.

Ilustračný obrázok k článku Močenok bude ešte zelenší: Samospráva sa zapojila do národného projektu
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Len nedávno sa v dedine postarali o to, aby sa vedľa kláštora a miestneho kostola mohli hrať deti aj mládež spolu so seniormi. Vybudovali im tam multifunkčné ihrisko s ping-pongovým stolom, šmýkačkou a ďalšími vymoženosťami. Vybudovali aj modernú tržnicu so zelenou strechou. Teraz prišiel čas na rozvoj ďalších plôch, ktoré by chceli v Močenku ešte viac rozžiariť.

Prírodné oblasti

Len nedávno sa miestna samospráva zapojila do výzvy Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Podpora biodiverzity prvkami zelenej infraštruktúry v obciach Slovenska – Zelené obce Slovenska. „Národný projekt Zelené obce je zameraný na zachovanie a obnovu biodiverzity a ekosystémov mimo chránených území a zameriava sa najmä na realizačné opatrenia na úrovni obnovy, budovania a zachovania prírodných a poloprírodných oblastí, ako prvku zelenej infraštruktúry, a to prostredníctvom realizácie vegetačných prvkov. Prispejeme k zlepšeniu stavu kvality životného prostredia, a to prostredníctvom drevinovej revitalizácie existujúcich ekosystémov,“ uvádza SAŽP.

Splnili podmienky

Podľa starostu Močenku Romana Urbánika musela obec splniť dve podmienky. Musia vlastniť vhodnú plochu, kde by mohli byť vysadené listnáče a ihličnáče, ako aj mať vypracovaný projekt. SAŽP úspešným žiadateľom vyjde v ústrety tým, že im dodá dreviny, vysadí ich a pomôže aj s terénnymi a zemnými úpravami a zabezpečí aj stabilizačné prvky k čerstvo vysadeným stromom.

Lokality aj druhy

Močenský starosta Roman Urbánik pre náš portál uviedol: „Poslali sme žiadosť a zapojili sa do výzvy Zelené obce Slovenska. Museli sme určiť vhodnú lokalitu, ako aj druhy jednotlivých drevín, ktoré boli uvedené v zozname.“ Šikovné výsadbové projekty budú podporené maximálnou čiastkou 16 500 eur s DPH.

Ak so svojím projektom uspejú, na jeseň tohto roka by na niekoľkých miestach v Močenku mali vyrásť nové zelené miesta plné sviežich stromov.

Vo Fotogalérii uvidíte zábery z novej močenskej tržnice.

Foto: ilustračné

FOTO, V Močenku postavili modernú tržnicu: Zaujímavá je aj zelená strecha budovy
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM