Zlatica Gregorová Samospráva

Močenčanov trápi vytekajúca kanalizácia: Starosta aj vodárne vec aktívne riešia

Negatívny stav odpadových vôd v súčasnosti trápi mnoho dedín a miest. Desiatky rokov fungujúce systémy, sú po rokoch opotrebované a treba ich obnoviť.

Ilustračný obrázok k článku Močenčanov trápi vytekajúca kanalizácia: Starosta aj vodárne vec aktívne riešia
Zdroj: TASR

To, že nastal problém, sa zvykne prejaviť najmä vytekaním splaškov na nesprávnom mieste. Takáto situácia sa stala nedávno v Močenku. Obyvateľov nepríjemne prekvapilo vytekanie obsahu kanalizácie rovno na cestu.

Vypracujú štúdiu

Problémy s kanalizačnou sústavou sú vraj v dedine časté a odvádzanie odpadových vôd trápi občanov už veľmi dlho. Ako zverejnila obec, nedávno sa v Močenku zišlo viacero kompetentných, aby sa touto záležitosťou zaoberali. Stretnutia sa zúčastnil starosta Roman Urbánik, predstavitelia vodárenskej spoločnosti (OZ ZSVS, a. s. Nitra) ako aj pracovníčky Okresného úradu životného prostredia. Podľa vyjadrenia riaditeľky OZ ZSVS, a.s. Nitra Margity Kršákovej je zrejmé, že situáciu aktívne riešia. Vodárne dali spracovať štúdiu, aby posúdili reálne možnosti, ktoré by v dedine využili.

Problémovú kanalizáciu v Močenku by pracovníci vodárenskej spoločnosti chceli riešiť tak, že ju rozdelia do jednotlivých etáp. V prvej etape, by podľa slov riaditeľky Margity Kršákovej, vymenili čerpadlá, teda strojno – technologickú časť pri zdravotnom stredisku, čo by sa malo realizovať v priebehu niekoľkých týždňov. Ďalšia etapa sa bude týkať spracovania projektovej dokumentácie na vybudovanie novej čerpačky v roku 2019 spolu so súvisiacou administratívou aj s realizáciou a tretia etapa bude v znamení opráv existujúcich čerpadiel.

Získali financie

Aktuálnu situáciu ohľadom kanalizácie nášmu portálu priblížil starosta Močenku Roman Urbánik: „Predstavitelia OZ ZSVS, a. s. Nitra vyčlenili na opravy 70 000 eur. Tie sú určené na strojno-technologickú časť. Všetko je dojednané, čakáme na dodávku technológie do vodární. Približne o 5–7 týždňov by ju už pracovníci mohli začať ukladať. Tak, aby sa práce stihli urobiť ešte počas jesene.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM