Zlatica Gregorová Kultúra

Močenčanky chystajú sviatky: Pripravili veľkonočnú výstavu aj dielne, FOTO

Veľká noc je o pár dní tu a tak je načase nechať sa riadne inšpirovať. Tvorivé ženy vyrobili Marišku aj Pištu.

Ilustračný obrázok k článku Močenčanky chystajú sviatky: Pripravili veľkonočnú výstavu aj dielne, FOTO
45
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Obdobie osláv sa blíži a tak sa členky Klubu tvorivosti Močenok rozhodli, že opäť naštartujú kreatívne ruky a výtvory predstavia verejnosti. Veľká noc je o pár dní tu a tak je načase nechať sa riadne inšpirovať či nakúpiť si všetko potrebné k oslave jarných sviatkov.

Veľkonočné všeličo

V priestoroch Kultúrneho strediska – kláštora v Močenku môžete v týchto dňoch vidieť všakovaké veľkonočné dekorácie, predmety z pedigu, drôtu a najmä množstvo pestrofarebných kraslíc, zdobených rôznymi technikami, sliepkami, venčekmi a pod. Všetky výtvory sú originálne, robené s láskou.

Obrázky na skle

Nájdete tu aj obrázky maľované na skle od Lenky Bollovej, ktoré vás naplno vtiahnu do dedinskej veľkonočnej atmosféry. Okrem toho sa miestna umelkyňa venuje aj výrobe maľovaných textilných tašiek a ďalších predmetov. V čase našej návštevy sa členky klubu práve zaoberali ďalšími dielkami z drôtu a papiera. Mária Kutná aj Mária Dičérová a Helena Lenická sa práve venovali sprevádzaním výstavou aj predvádzaním svojho umeleckého kumštu.

Hovorkyňa Klubu tvorivosti v Močenku Mária Dičérová nám o ich činnosti povedala viac: „Stretávame sa každý štvrtok a fungujeme už piaty rok. Venujeme sa rôznym prácam, začínali sme servítkovou technikou, robíme košíky z pedigu ale aj z prútia. Každá robíme, čo vieme.“ Členky sa aktívne podieľajú na dianí v ich dedine. Okrem toho, že učia záujemcov rozmanité techniky v ručnej tvorbe, sú súčasťou kultúrnych programov alebo obecných dní, organizujú výstavy, kde sa prezentujú.

Pre deti

Klubistky Mária Dičérová, Helenka Lenická, Vierka Horváthová, Julka Hippová sa počas tohto týždňa plánujú venovať aj deťom, pre ktoré organizujú krúžok Šikovných rúk. "Máme v ňom približne 20 detí a budeme sa venovať rôznym technikám. Pre mladšie deti to budú predmety z papiera a staršie dievčatá už robia spolu s klubistkami,“ doplnili.

Mariška a Pišta

Veľkonočná výstava spojená v priestoroch močenského kláštora potrvá do 12. apríla 2019. Okrem nej si môžete pozrieť originálny zajačí pár – zajačicu Marišku a zajaca Pištu, ktoré šikovné ženy vyrobili z prevažne viničového prútia. Obaja si posedávajú na lavičke pred obecným úradom a poštou a spoločnosť im robí obria, taktiež vypletaná kraslica.

Močenčanky chystajú sviatky: Pripravili veľkonočnú výstavu aj dielne, FOTO
45
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM