Zlatica Gregorová Samospráva

Mladým Trnovčanom pomôžu dotáciami: Návrh musí schváliť zastupiteľstvo

Poslanci v Trnovci nad Váhom budú najbližšie schvaľovať aj dotáciu pre miestnu základnú a materskú školu. Koľko im pridelia?

Ilustračný obrázok k článku Mladým Trnovčanom pomôžu dotáciami: Návrh musí schváliť zastupiteľstvo
Zdroj: TASR

V návrhu je Všeobecne záväzné nariadenie o určení výšky dotácie na prevádzku a mzdy na dieťa materskej školy a žiaka školských zariadení so sídlom na území obce. Finančné prostriedky plánujú pre Základnú školu s materskou školou Trnovec nad Váhom.

Vlaňajší september

Financie na jedného žiaka sa určujú podľa skutočného počtu detí, ktoré navštevujú základnú alebo materskú školu, ale aj školský klub a školskú jedáleň. Počty sa stanovujú k 15. septembru predchádzajúceho roka. „Výška dotácie na príslušný kalendárny rok na prevádzku a mzdy na dieťa materskej školy a žiaka školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce je určená na základe reálnych požiadaviek školského zariadenia vyplývajúcich z návrhu rozpočtu školského zariadenia na rok 2019, uvádza obec.

Originálne kompetencie

Podľa zistených informácií, dotáciu získa prijímateľ výhradne na úhradu osobných aj prevádzkových nákladov. V ďalšom prípade ju možno využiť aj pri správe budov. Na rok 2019 obec Trnovec nad Váhom stanovila „výšku príspevkov na originálne kompetencie obce v úseku školstva v zmysle predloženého návrhu rozpočtu školského zariadenia na rok 2019 a na základe reálnych požiadaviek Základnej školy s materskou školou Trnovec nad Váhom 302.“

Štyrom zariadeniam

trnoveckej škôlke bolo k 15. septembru 2018 – 69 detí. Obec zariadeniu, po schválení návrhu obecným zastupiteľstvom, poskytne dotáciu vo výške 128 050 eur. Školský klub vlani k polovici septembra navštevovalo 93 detí. V návrhu je čiastka 30 000 eur. Celkom 173 detí sa stravovalo v školskej jedálni. A práve tu pripadne navrhovaná čiastka 54 760 eur. Obec uvádza aj počet detí – 242 v Správe školských objektov, k 15. 9. 2018 . Do tohto zariadenia obec plánuje vložiť 34 042,14 eur.

Celkovo 577 deťom, navštevujúcim školské zariadenia v Trnovci nad Váhom, poskytne obec dotáciu vo výške 246 852,14 eur. Návrh Všeobecne záväzného nariadenia ešte musia schváliť poslanci obecného zastupiteľstva na najbližšom zasadnutí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM