Zlatica Gregorová Kultúra

Mladí umelci smerujú do Šale: Odštartuje 48. ročník prehliadky dramatickej tvorby

Významným podujatím, ktoré sa koná v našom meste, je aj celoslovenská prehliadka dramatickej tvorby. Predstavia sa divadelníci v rôznych žánroch.

Ilustračný obrázok k článku Mladí umelci smerujú do Šale: Odštartuje 48. ročník prehliadky dramatickej tvorby
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Detské divadelné súbory i jednotlivci sa už o niekoľko dní zídu v Šali na 48. ročníku celoslovenskej prehliadky dramatickej tvorivosti Zlatá priadka. Podujatie sa bude konať v šalianskom Dome kultúry od 22. do 26. mája 2019.

Detské divadlo

Na súťaži sa budú prezentovať výsledky práce žiakov základných škôl, osemročných gymnázií, základných umeleckých škôl a kultúrnych zariadení. „Zlatá priadka je najvyššou prezentáciou kolektívov a jednotlivcov v detskom divadle a v detskej dramatickej tvorivosti. Prezentujú sa na nej činoherné, bábkové, hudobno-dramatické i pohybové divadlá, pantomíma, dramatická hra detí, sólové výstupy s bábkou a ďalšie formy dramatického umenia,“ uvádzajú organizátori. 

Najprestížnejšia súťaž

Ako pripomínajú, Zlatá priadka je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti detskej dramatickej tvorivosti na Slovensku. Súťažiaci, ktorí sa na nej zúčastnia s najinšpiratív­nejšími a najúspešnejšími inscenáciami, sú následne nominovaní na vrcholné divadelné prehliadky a festivaly na Slovensku, akým je napríklad Scénická žatva v Martine.

Cieľom prípravy žiakov v súťaži však podľa organizátorov nie je len vyhľadávanie talentov, ale aj zvyšovanie kultúrnosti detí, ktoré sa učia cítiť, myslieť, tvoriť a tešiť sa zo života.

Skvalitňujú vzťahy

„Zároveň im podujatie i príprava naň dáva šancu objaviť seba samého, svoju šikovnosť, svoj talent, skvalitňovať vzťahy v detskom kolektíve, motivovať deti k vzájomnej tolerancii, empatii, spolupráci a schopnosti pomáhať si,“ zdôrazňujú organizátori, ktorými sú okrem Národného osvetového centra aj Mestské kultúrne stredisko Šaľa a ďalší spoluorganizátori.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť tohtoročnú udeľovanie cien Esej Jána Johanidesa.

Foto: ilustračné

V Šali rozdali ceny z Esej Jána Johanidesa: Zišli sa talenty z celého Slovenska,
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová / Zdroj: Mestská knižnica Šaľa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM