Peter Štrbo Rôzne

Mladí rodičia často zanedbávajú zdravý životný štýl

Rodičia päťročných a mladších detí všeobecne cvičia menej často ako ľudia bez detí. Okrem toho obzvlášť matky dodržiavajú zdravé stravovacie návyky oveľa menej ako ich bezdetné kamarátky.

Byť rodičom a mať malé deti môže viesť k zanedbávaniu zdravého stravovania a pravidelného cvičenia, vyplýva to z výskumu amerických vedcov. Viac ako 1 500 mladých, dospelých Američanov sa zúčastnilo na štúdii, ktorej výsledky zverejnili v časopise Pediatrics. Podľa nich rodičia päťročných a mladších detí všeobecne cvičia menej často ako ľudia bez detí. Okrem toho obzvlášť matky dodržiavajú zdravé stravovacie návyky oveľa menej ako ich bezdetné kamarátky.

„Aj keď stravovacie správanie bolo v mnohých prípadoch u rodičov a nerodičov rovnaké, matky uviedli väčšiu konzumáciu sladkých, ochutených nápojov, celkovej energie a vyššie percento nasýtených tukov v porovnaní so ženami bez detí,“ napísala vedúca výskumníčka Jerica Berge z University of Minnesota Medical School v Minneapolise. „Matky, ako aj otcovia vykonávali menej fyzickej aktivity ako nerodičia,“ dodala.

Zo všetkých účastníkov výskumu v priemernom veku 25 rokov malo 149 dieťa, vo väčšine prípadov dojča. V priemere rodičia cvičia menej ako ich bezdetní rovesníci. V prípade matiek je to menej než 2,5 hodiny stredného až aktívneho cvičenia za týždeň, pričom bezdetné ženy cvičia v priemere niečo vyše tri hodiny. U otcov je to menej než 5,5 hodiny v porovnaní so 7 hodinami bezdetných mužov. Naopak konzumácia rýchlo pripravených jedál s vyšším obsahom kalórií a tukov sa s narodením potomstva u skúmaných jedincov zvýšila. Čo sa týka diéty, otcovia sa nijako nelíšia od ostatných mužov, ale matky v priemere jedia o 400 kalórií viac než ženy bez detí, pijú viac sladených nápojov a konzumujú o niečo viac nasýtených tukov.

Berge na záver uviedla, že spoločenská podpora, ako napríklad aktivity v rámci susedstva, môžu byť pravdepodobne veľmi nápomocné mladým rodičom pri udržiavaní si zdravého životného štýlu. Ako doplnila, pomohla by tiež zmena vnímania toho, čo považujeme za cvičenie.// „Nemusí to znamenať chodiť do posilňovne. Nájdite spôsob, ktorý zapasuje do časového rozvrhu rodiny. Mohli by ste (napríklad) ako rodina chodiť na prechádzky,“// dodala.

WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM