Zlatica Gregorová Kultúra

Milovníci vína a zábavy sa môžu tešiť: Verejná degustácia s kapelou Komajota

Nedávno sa v Šali konal 5. ročník odbornej degustácie Terra Wag. Za jej prípravou stojí pracovníčka radnice, ktorá chystá ochutnávku v amfiteátri.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci vína a zábavy sa môžu tešiť: Verejná degustácia s kapelou Komajota
50
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Súťaž usporadúva Mesto Šaľa, v spolupráci s prezidentom Fedorom Malíkom a odborným garantom Romanom Janoušekom. Dušou súťaže a organizátorkou je pracovníčka úradu Martina Čižmáriková. Prezradila nám informácie zo zákulisia príprav vinárskej súťaže.

Podľa vzoriek

Minulý rok hodnotilo výtvory vinárov 6 komisií, pretože bolo k dispozícii 263 vín. Počet komisií je teda priamo úmerný počtu vzoriek. Teraz ich bolo o čosi menej. „Tento rok sme mali 237 vzoriek, 5 komisií po 5 členov, to znamená 25 degustátorov. Z toho jeden je Čech a ostatní zo Slovenska. Na jednu komisiu prislúcha približne 40–45 vzoriek, ktoré odborníci hodnotia,“ hovorí organizátorka Martina Čižmáriková.

Pekné a škaredé

K dispozícii bolo 7 kategórií, pri ktorých bolo dôležité preskúmať čírosť, farbu, intenzitu, kvalitu a celkovú harmóniu. Zaujímavý pohľad na kvalitu vína priniesol, podľa organizátorky, prezident Terra Wag Šaľa Fedor Malík, ktorý víno hodnotí na pekné a škaredé. Podľa štatútu súťaže je „hodnotenie vín realizované 100-bodovým systémom Medzinárodnej únie enológov.“

Odrody vín, ktoré súťažia o medaily sú rôzne. Odborníci si všímajú kvality bielych, ružových, červených vín a taktiež aj šumivých. „Veľa vzoriek máme z Moravy a máme vzorky z Maďarska, Talianska, Austrálie, Rakúska a zo Španielska aj ostatných krajín. Slávnostné vyhodnotenie bude 11. júla 2019, kedy bude odovzdávanie diplomov a potom máme dve hlavné ceny Cena primátora mesta Šaľa a Cena generálneho riaditeľa Duslo, a.s. Šaľa. Ide o samostatné oceňovanie vinárov, ktorí získajú diplomy,“ vysvetlila Martina Čižmáriková z MsÚ Šaľa.

Verejná ochutnávka

Hneď na druhý deň od 12.-13. júla 2019 bude verejná degustácia. Mesto sa i tentoraz rozhodlo, usporiadať ju v šalianskom amfiteátri. „To miesto sa nám ukázalo ako veľmi osvedčené, nakoľko vlani sa rekonštruoval mestský úrad, ochutnávku sme urobili tam,“ uviedla organizátorka zo šalianskej radnice. I keď pôjde o náročnejšie presuny techniky, organizátorov a pod., i tak sa amfiteáter ukázal ako veľmi výhodné miesto.

S Komajotou

Martina Čižmáriková prezradila aj to, kto sa počas degustácie postará o zábavu. Prezradila, že „v piatok bude hlavným programom vystúpenie skupiny Komajota. V sobotu bude taký malý festival, kde sa predstavia štyri folklórne súbory.“

Vo fotogalérii uvidíte zábery z minuloročnej verejnej ochutnávky vín v Šali.

Foto: ilustračné

V Šali víno degustovalo vyše 450 ľudí: Divákov rozpálil aj Kmeťoband, FOTO
50
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM