Webnoviny - Rôzne

Meteorológovia varujú pre búrkami a silným vetrom

WEBNOVINY.SK

Foto: silent.blogy.in-pocasi.euBRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY) – Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre veľkú časť Slovenska, od stredu až po krajný východ. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s.

Búrky sa vyskytnú v regióne Liptova, Turca, Horehronia, stredného Pohronia, juhu stredného Slovenska, Spiša, Gemera, Šariša, severovýchodu, juhovýchodu a krajného východu.

V západnej časti, na Záhorí, západe a východe Podunajskej nížiny treba rátať s vetrom, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17 až 23 m/s. Prvý stupeň výstrahy platí do 21:00.

Obyvatelia zaplavených obcí odstraňujú následky záplav

Foto: SITA/Marián PeigerHasiči už sťahujú z Píly jednotky, situácia je stabilizovaná

Hasiči pomaly sťahujú svoje jednotky z obce Píla, ktorou sa včera v noci prehnala prívalová voda, situácia je stabilizovaná. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Pavol Mikulášek, ako prvé sťahujú evakuačné jednotky a ťažké stroje.

O 16:00 mali hasiči pracovnú komisiu, na ktorej sa dohodli, ako budú ďalej postupovať. Hlavná práca je teraz podľa Mikuláška najmä na správcoch vodných tokov a cestných komunikácií. Správcovia vodných tokov momentálne čistia korytá, aby v prípade ďalšej prívalovej vody nedošlo k opakovanej katastrofe.

Správcovia cestných komunikácií budú musieť vypracovať projektovú dokumentáciu a sanáciu, čo si však vyžiada dlhší čas.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM