Zlatica Gregorová Samospráva

Mestské nájomné byty skolaudovali: Žiadatelia si ich užijú už na jeseň

Prvé byty, ktoré vyrástli na Kráľovskej ulici v Šali, sú hotové. Tie, ktoré už aj majú svojich nájomcov, budú už onedlho dané do užívania.

Ilustračný obrázok k článku Mestské nájomné byty skolaudovali: Žiadatelia si ich užijú už na jeseň
Foto: Zlatica Gregorová

Celkovo ide o 34 bytov, ktoré stoja neďaleko Babičkinho dvora v Šali.

Milióny za byty

Mesto Šaľa už pred začatím výstavby malo v pláne, že postavené bytové domy odkúpi do svojho vlastníctva. Využilo na to aj možnosť dotácie, ktoré získalo z Ministerstva dopravy a výstavby SR aj zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Ide o investíciu vo výške 6,5 mil. eur.

Ďalšie budúci rok

Správcami bytov sú odnedávna Mestské teplárne (MeT spol. s r.o. Šaľa). Bytové domy, ktoré sa budovali ako prvé B1 a B2, už získali aj kolaudačné rozhodnutie. Jednoizbové byty sa vybudovali s približnou rozlohou 30 m2, dvojizbové budú poskytovať vyše 50 m2 a trojizbový byt má rozlohu do 70 m2. Ako sa uvádza v Kolaudačnom rozhodnutí, celková výmera podlažia každého z bytových domov predstavuje 843,51 m2. Bytové domy A1 a A2 by mali byť dokončené v prvej polke roka 2019.

O konečných nájomníkoch novovybudovaných bytov rozhodovali členovia Komisie pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ v Šali. Ako informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, vyskytol sa prípad, kedy žiadateľka o mestský nájomný byt v Šali získala medzitým obecný nájomný byt v Seliciach.

Čestné vyhlásenie

Členovia komisie sa zhodli, že žiadateľom rozošlú v najbližšom čase list s čestným prehlásením, v ktorom musia žiadatelia prehlásiť, že nie sú nájomcom mestského alebo obecného nájomného bytu,“ priblížila hovorkyňa. Poradovník bude zverejnený na mestskom webe.

Polročné nájomné

Ako Erika Kollerová dodala, ak sa zistí, že žiadateľ mesto zavádzal, zo zoznamu bude vyradený a na byt môže zabudnúť. Pri pridelení bytu budú musieť noví nájomcovia zložiť zábezpeku vo výške polročného nájomného. Po schválení šalianskymi poslancami by mala byť výška nájomného za trojizbák približne 250 eur aj s energiami. Byty by si budúci nájomcovia mali prevziať na jeseň tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM