Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto získa plaváreň za zostatkovú cenu: Bývalým zamestnancom opäť ponúknu prácu

Po vlaňajšom aprílovom zatvorení budovy sa názory na jej budúcnosť líšili. Našli sa i ľudia, ktorí situáciu nevideli ružovo.

Ilustračný obrázok k článku Mesto získa plaváreň za zostatkovú cenu: Bývalým zamestnancom opäť ponúknu prácu
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Dokonca aj padol návrh na vybudovanie novej, menšej budovy s bazénmi, čo by však nebolo rentabilné. Objekt je práve pre svoj plavecký komfort vyhľadávaný rekreačnými aj profi športovcami. Nakoniec sa veci vysvetlili a začal sa boj o financie.

Spolupráca

Vlastníkom plavárne je Duslo Šaľa, a.s., od ktorého si združenie Aquasport budovu prenajalo. Vláda SR nedávno mestu Šaľa odklepla finančnú dotáciu vo výške 1 075 000 eur. Plaváreň by teda onedlho mala prejsť do vlastníctva mesta Šaľa. Zisťovali sme, čo na aktuálny vývoj situácie hovorí riaditeľ plavárne Patrik Ščasný, ktorý uviedol: „Naše združenie existuje ďalej. Chodievam kontrolovať našu prevádzku. Počas zimy sme budovu temperovali. Okrem toho som sa podieľal na príprave podkladov a výsledkov pre zisk dotácie."

Do práce

Podľa slov riaditeľa plavárne, ziskom dotácie od slovenskej vlády boj nekončí. Spolu so združením Aquasport sa naďalej snažia získať z ministerstva financie cez Slovenský plavecký zväz.

Čo sa týka personálneho obsadenia objektu, ten je teraz bez ľudí. Po zatvorení budovy totiž jeho pracovníci svoje miesta museli opustiť. Keďže sa nedalo vopred predpokladať, kedy dôjde k jej oprave, dohodli sa na výpovediach. V súčasnosti je podľa Patrika Ščasného situácia taká, „že im bude opätovne ponúknutá ich bývalá práca. Kto bude mať záujem, bude môcť opäť nastúpiť, kto nie, mal by dostať odstupné.“

Vyjednávania

Vlastníkom budovy je ešte šalianska chemická spoločnosť. Zaujímalo nás aj to, čo teraz bude bude nasledovať v súvislosti s kúpou plavárne. Generálny riaditeľ šalianskej chemičky Petr Bláha nám povedal: "My si, samozrejme, ako vlastník budovy, vážime návštevu ministra Ladislava Kamenického. Ale najmä sa završuje asi polročná práca, kedy sme s pánom primátorom Jozefom Belickým a viceprimátorkou Danicou Lehockou vyjednávali na inštitúciách, vrátane klubov a ministerstiev. Až sa podarilo zrealizovať, že za predpokladu vlastníckeho práva, bude dotácia na opravu strechy.“

Energie zdarma

Je známe, že objekt plavárne bol vybudovaný v 80. rokoch a tak už nutne potrebuje renováciu. Ako riaditeľ Bláha uviedol, počítali s tým, že mesto bude musieť budovu opraviť a tak zľavili zo svojich nárokov. Pre náš portál uviedol: „Dali sme mestu ponuku na odpredaj tejto nehnuteľnosti za výrazne zníženú cenu, ako je cena účtovná, čo znamená za zostatkovú cenu. Zároveň dávame záväzok, že pokiaľ bude mesto nehnuteľnosť splácať, sme schopní, po tú dobu, poskytovať dodávky energie, tak, ako doteraz-zdarma.“

Podľa riaditeľa Bláhu ani to nie je zanedbateľná suma, pretože len energia ročne stojí chemičku 200-tisíc eur ročne. Spoločnosť to vníma ako pomoc mestu Šaľa.

Jednania s viacerými dodávateľmi, ohľadom statiky strechy, už majú za sebou. Bol spracovaný statický posudok a na svete je už aj finálna ponuka ohľadom rekonštrukcie plavárne.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite zábery z ministerskej návštevy plavárne v Šali.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Minister Kamenický s tajomníkom Göncim v Šali: Návšteva kvôli plavárni
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM