Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto Šaľa vstupuje do občianskeho združenia: Bude členom Smart Cities Klub

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci mali možnosť vyjadriť sa k predloženému návrhu. Poslanci napokon súhlasili so vstupom do Smart Cities Klub.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Šaľa vstupuje do občianskeho združenia: Bude členom Smart Cities Klub
Foto: Zlatica Gregorová

Združenia kedysi existovalo pod názvom Naše Dvory 2015. Po novom je to Smart Cities klub (Klub inteligentných miest).

Rozvoj infraštruktúry mesta

Občianske združenie, do ktorého Šaľa vstúpi, okrem iného zabezpečuje rôzne komunálne projekty, ktoré podporujú rozvoj mesta. Týkajú sa vybudovania zelených plôch v častiach miest, ako i vybudovanie priestorov pre deti, združenie taktiež podporuje životné prostredie, dopravu a pod. Členstvom mestá môžu dospieť k uspokojivému stavu infraštruktúry a rozvíjať sa v rôznych oblastiach. Projekty sú financované prostredníctvom vlastných zdrojov aj nórskych fondov.

Nové projekty a možnosti

Mestám sa naskytá možnosť participovať na rôznych projektoch. „Vstup mesta Šaľa do občianskeho združenia Smart Cities klub skupiny je zaujímavý z nasledovných dôvodov – členstvom v klube mestá získavajú možnosť zúčastňovať sa na klubových aktivitách, stretnutia s expertným zborom poradcov, vstup do medzinárodných projektov, prístup k databázam zahraničných expertov, prístup k možnostiam financovania Smart Cities projektov, možnosť zúčastňovať sa zahraničných študijných ciest organizovaných klubom, aktívnu spoluprácu a podporu na ceste k Smart City,“ píše sa v rokovacích materiáloch k zasadnutiu MsZ.

Členstvo v klube je 1500 eur ročne. Mesto Šaľa plánuje finančné prostriedky spojené s členským poplatkom ako i ďalšími výdavkami získať z vlastného rozpočtu. Po doplnení informácií prítomným na rokovaní a následnom uistení, že vstupom do klubu mesto nič nestratí, poslanci s návrhom, ktorý predložila prednostka MsÚ Šaľa, Jana Nitrayová napokon súhlasili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM