Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto Šaľa sa zapája do výziev: Na projekty pôjdu aj financie z rozpočtu

Priebežne sa snažia o rozvoj v rôznych oblastiach. Pre to, čo je v meste potrebné vybudovať alebo opraviť, vypracúvajú projekty.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Šaľa sa zapája do výziev: Na projekty pôjdu aj financie z rozpočtu
14
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanci aj prítomní dozvedajú stav hospodárenia aj to, ako je mesto úspešné či neúspešné v získavaní Nenávratných finančných príspevkov. Podľa rokovacích materiálov radnica v tomto roku žiadala aj o dotácie pre štyri zaujímavé projekty.

Bezplatné WIFI

Prvý z nich je WIFI pre Teba. Je súčasťou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a mesto požadovalo 14 250 eur. Program počíta s vlastným 5% spolufinancovaním žiadateľa, čo v prípade mesta Šaľa predstavuje sumu 750 eur. Po kladnom stanovisku od vyhlasovateľa výzvy získajú občania opäť ďalšie možnosti, ako bezplatne surfovať na internete aj za dverami svojho bytu či kancelárie. Po časti pešej zóny a námestím pred radnicou by sa dalo v budúcnosti pripojiť aj na iných miestach vo Veči aj napríklad v šalianskom amfiteátri.

Viac stromov

Ďalšou výzvou, do ktorej sa mesto Šaľa zapojilo, bol projekt Viac stromov pre mesto Šaľa. Možnosť získať 1000-eurovú dotáciu mohli záujemcovia, ktorí poslali návrh finančnej inštitúcii, ktorá sídli aj v našom meste. Tá prišla s nápadom, podporiť prírodné a sociálne prostredie. Mesto požadovalo najvyššiu možnú sumu a to spomínaných tisíc eur.

O tom, že bezpečnosť v našom meste je pre samosprávu dôležitá svedčí aj fakt, že sa radnica usiluje o rozšírenie kamerového systému. Časť už bola rozmiestnená a slúži pre potreby mestskej polície, ďalší sledujúci nemí strážcovia by ešte viac pomohli v ich práci. Projektom Prevencia kriminality v Šali by mesto chcelo získať 6 otočných a 2 statické kamery. Vyhlasovateľom výzvy je Rada vlády pre prevenciu kriminality pre rok 2019, Okresný úrad v Nitre a mesto zažiadalo o sumu 13 239 eur. V prípade úspešnosti a schválení dotácie by Šaľa prispela 25% vkladom z vlastného rozpočtu a to 4413 eur.

Obnovia ihriská?

Do Úradu vlády Slovenskej republiky bola adresovaná žiadosť na Obnovu detského ihriska Šaľa (P. J. Šafárika). Podľa informácií zo šalianskej radnice o dotácie zabojujú aj ďalšie šalianske školy: „ZŠ Ľ. Štúra podala žiadosť na obnovu umelého povrchu na ihrisku, ZŠ s MŠ Bernolákova podala žiadosť na nové multifunkčné ihrisko vo svojom areáli, FK Veča podala žiadosť na obnovu sociálnej budovy a tiež nákup vybavenia.“ Výška požadovanej dotácie je 9345 eur, pričom pri tomto projekte sa vyžaduje minimálna 5% spoluúčasť pri financovaní. Mesto Šaľa by tak, v prípade úspešného schválenia, prispelo sumou 500 eur.

Všetky uvedené projekty sú v posudzovacom štádiu. Ako dopadnú, o tom vás budeme aktuálne informovať na našom portáli.

V našej fotogalérii uvidíte zábery z vynovených školských učební v Šali.

Foto: ilustračné

Šalianske učebne modernizujú: Pomohli európske fondy, FOTO
14
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM