Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto Šaľa prispeje školákom na obedy: Školský úrad s ponukou na spoluprácu

Novým zákonom prichádza do školstva zmena. V našom okrese aj meste budú mať onedlho obedy zadarmo už aj žiaci.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Šaľa prispeje školákom na obedy: Školský úrad s ponukou na spoluprácu
Zdroj: TASR

Nový školský zákon prináša viaceré povinnosti, ktoré s ním súvisia a tie boli predmetom marcového rokovania Mestského zastupiteľstva. S návrhom vystúpila vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazqézová. Ako povedala, je potrebné zladiť finančné pásma v súvislosti s nákupom potravín pre školské zariadenia. Od 1. januára 2019 je možnosť poskytnúť deťom, ktoré dosiahli vek 5 rokov dotáciu – bezplatné stravovanie v školskej jedálni. Mesto o dotáciu požiadalo.

Zmyselné kroky

Ako Erika Velsquézová uviedla: „Robíme rôzne kroky na to, aby sa nevarilo do odpadu, ale aby to malo zmysel. Materské školy sú v 4. finančnom pásme a pre ne sa nič nemení. Robíme opatrenia, aby sme zistili záujem, aby sme mohli požiadať dotáciu pre reálny počet detí, ktoré na obedy budú chodiť.“ V základných školách sa podľa Eriky Velazquézovej pripravujú na navýšenie, urobili už aj prieskum, čo všetko bude potrebné k požadovanému personálnemu aj technickému vybaveniu kuchyne.

Poslanci aj prítomní sa na rokovaní dozvedeli aj to, že šalianske školstvo dostalo ponuku na spoluprácu v rámci projektu. Vďaka nemu by bolo možné pokryť 95 % nákladov na personál, pričom by mesto doplácalo iba 5% z týchto nákladov. Pracovné miesta by sa dali utiahnuť z vlastných zdrojov, bude však potrebné zakúpiť vybavenie kuchýň.

Uhradia rozdiel

Vedúca úradu Erika Velazquézová v Dôvodovej správe k návrhu uviedla: "Vzhľadom na to, že dotácia je vo výške 1,20 eur a náklady na nákup potravín v 4. finančnom pásme sú 1,27 eur, zákonní zástupcovia detí, na ktoré sa dotácia vzťahuje, budú uhrádzať rozdiel medzi poskytovanou dotáciou a finančným limitom na nákup potravín vo výške 0,07 eur a príspevok na režijné náklady v sume 0,10 eur/deň za celodennú stravu.“

Návrh schválený

Do návrhu sú zahrnutí aj zákonní zástupcovia detí, ktoré majú odborným lekárom odporúčané diétne stravovanie. Tí dostanú na účet sumu 1,20 eur bez povinnosti úhrady režijných nákladov. Režijné náklady pre zamestnancov navrhuje Spoločný školský úrad Šaľa zvýšiť na 0,30 eur.

Návrh poslanci jednoznačne schválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM