Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto sa aktívne zapája do zisku dotácií: Čo Šaľanov poteší v dohľadnej dobe?

Rok 2018 je v znamení výstavby, revitalizácií i nových plánov. Niektoré projektové vízie z vlaňajška sa presunuli na aktuálne obdobie, iné dostali stopku.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa aktívne zapája do zisku dotácií:  Čo Šaľanov poteší v dohľadnej dobe?
Foto: Zlatica Gregorová

Sumár projektov bol prezentovaný na májovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali. Ponúkame ďalšiu časť prehľadu o úspešných aj neúspešných žiadostiach k projektom.

Rekonštrukcia haly

Jedným z dôležitých zámerov mesta bola rekonštrukcia športovej haly, konkrétne išlo o strechu a výmenu okien a dverí. Projekt Stavebné úpravy športovej haly – strešná konštrukcia, výplne otvorov a bleskozvod bol vyhlásený prostredníctvom Environmentálneho fondu v rámci programu Zvyšovanie energetickej účinnosti existujúcich verejných budov vrátane zatepľovania. O dotáciu mesto Šaľa požiadalo v marci 2017 a z požadovanej dvetisíceurovej sumy mu bolo schválených 90 000 eur.

Aj pre prácu

Pracovné miesta bolo možné vytvoriť aj vďaka nasledujúcim dvom projektom: Praxou k zamestnaniu a Úspešne na trhu práce. Ako uvádzajú rokovacie materiály k zasadnutiu, išlo o Žiadosť o poskytnutie finančných príspevkov na mentorované zapracovanie a prax z zamestnávateľa, ktorý na tento účel vytvorí pracovné miesto v rámci národného projektu „Prácou k zamestnaniu“ – 6 pracovných miest na ½ úväzok na 9 mesiacov. Mesto nakoniec získalo požadovanú sumu vo výške 19 243,74 eur. Druhý menovaný projekt bol taktiež úspešný. Išlo o „Žiadosť o poskytnutie finančných príspevkov na podporu vytvorenia pracovného miesta v prvom pravidelne platenom zamestnaní u zamestnávateľa“. Mesto Šaľa získalo na tento účel 8860 eur.

Folklór, umenie a kultúra všeobecne má v našom meste svoje pevné miesto. Ak mesto informuje na sala.sk, financie sa snažilo získať na Šalianske obyčaje – folklórne podujatie pri príležitosti slávnostného oživenia Šalianskeho kroja. Z požadovaných 2960 eur má mesto schválených 800 eur. Pričom sa ďalej hlasuje za ďalšiu tisíceurovú dotáciu. Tento projekt získal dotácie z viacerých zdrojov. Napríklad aj nadačných 700 eur.

Večiansky kultúrny dom

Ďalšie zámery sa dotýkajú zvýšenia komfortu návštevníkov – Rekonštrukcia kultúrneho domu Šaľa – Veča – zníženie energetickej náročnosti. Starší objekt vyžaduje komplexnú rekonštrukciu. Mesto Šaľa sa zapojením do výzvy snažilo získať finančné prostriedky na jeho opravu. Na projekt bolo „schválených 480 530,30 EUR, zmluva o poskytnutí NFP už bola podpísaná," uvádza sala.sk.

Kvôli zvýšeniu bezpečnosti mesta sa radnica zaujímala o ďalšiu výzvu a získala financie na Osvetlenie dvoch priechodov pre chodcov v Šali so schválenou čiastkou 17 447,43 eur.

Asi najočakávanejší je začiatok budovania Cyklotrasy za zamestnaním do priemyselného areálu. Na jej realizáciu už mesto získalo Nenávratný finančný príspevok v požadovanej výške 11 278 55,26 eur.

Nezískali dotáciu

Nie vždy všetko vyjde podľa predstáv a nie všetky žiadosti boli úspešné. Zamietavé stanovisko dostal projekt Krajšie čakanie (výmena autobusovej zastávky pri Dome ľudového bývania a úprava jej okolia). Tu mesto plánovalo získať 5065 eur, nakoniec si však vyhlasovateľ vybral inú obec. Ďalší podobný projekt Krajšie centrum mesta Šaľa s požadovanou sumou 5700 eur ako aj V centre pozornosti seniori s požadovanou čiastkou 11 970 eur ostávajú zatiaľ nesplneným snom. Mesto sa môže s nimi zapojiť opätovne v rámci iných výzev, alebo ich uskutoční s pomocou finančných prostriedkov, ktoré môže získať z iných zdrojov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM