Rastislav Búgel Samospráva

Mesto plánuje zvýšiť poplatok za detské jasle: Radnica pripravila návrh

Rodičia detí, ktoré navštevujú jasle v Šali, zrejme budú musieť za zaopatrenie svojich ratolestí platiť viac. Radnica už pripravila návrh na zvýšenie poplatkov za služby v jasliach o 50 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje zvýšiť poplatok za detské jasle: Radnica pripravila návrh
Foto: Slávka Kellová

Ako sa však vo zverejnenom návrhu uvádza, zvýšenie mesačných poplatkov z 230 na 280 eur, by sa v rodinných rozpočtoch nemalo prejaviť. „Súčasťou avizovaného balíčka sociálnych opatrení vlády SR je zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa zo súčasných 230 eur na 280 eur mesačne. Vzhľadom na možnosť požiadať o vyplácanie príplatku na starostlivosť o dieťa, ktorý by mal kryť náklady rodiny vynaložené za služby jasieľ v plnej výške, by zvýšenie úhrad za služby detských jaslí nemalo zaťažiť rozpočty dotknutých rodín,“ konštatuje sa v správe.

Rozhodnú poslanci

O tom, či sa poplatky v detských jasliach skutočne zvýšia, budú ešte rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 26. novembra. Ak návrh schvália, nový cenník začne platiť od 1. januára 2016. Navrhovaná mesačná úhrada bude pozostávať z fixného paušálneho mesačného poplatku vo výške 150 eur, stravného vo výške 46 eur a zaopatrenia vo výške 84 eur mesačne.

Nepokryjú náklady

„Odlišne je určená výška paušálneho mesačného poplatku pre dieťa, ktorého rodina má trvalý pobyt mimo mesta Šaľa na 210 eur mesačne tak, aby v takomto prípade úhrnná cena za služby detských jasieľ vo väčšej miere pokrývala prevádzkové náklady zariadenia pripadajúce na jedno dieťa mesačne,“ uvádza sa v návrhu. Podľa informácií z radnice však ani zvýšené poplatky za služby v detských jasliach nebudú plne pokrývať reálne náklady, ktoré na jedno dieťa dosiahli vlani sumu 389 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM