Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto chcelo začať s opravou Hornej: Škrt urobili dvaja občania

Dlhodobým tŕňom v päte Šale je Horná ulica. Sídli tu aj Denné centrum seniorov a predovšetkým panelové domy s množstvom obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chcelo začať s opravou Hornej: Škrt urobili dvaja občania
Foto: Zlatica Gregorová

Na ulici sa vplyvom počasia aj opotrebovaním nachádza v súčasnosti mnoho kráterov, ktoré bránia vodičom v normálnom prejazde autom. Okrem toho cesta je úzka a žiadalo sa urobiť jej rekonštrukciu. Mesto Šaľa v roku 2016 predostrelo občanom návrh na zlepšenie situácie vodičov, peších aj obyvateľov v tejto lokalite.

Nové parkovanie aj zeleň

V roku 2016 dali vypracovať návrh, ktorý by zmenšil priestranstvo predzáhradiek, bolo by však vybudovaných 74 parkovacích miest + 4 parkovania pre zdravotne ťažko postihnutých s nanovo vysadenou zeleňou. Začal sa však kolotoč petícií kvôli zlým riešeniam parkovania i preto, že obyvatelia by prišli o časť predzáhradiek.

Za i proti

Mesto Šaľa teda zorganizovalo v novembri 2016 verejné rokovanie. Ešte predtým pomocou ankety získavalo podnety, ako by boli občania s návrhmi spokojní. Proti sa však ozval obyvateľ Ivan Vlk, ktorý sa vtedy pre náš portál vyjadril, že „Mesto Šaľa nedostatočne komunikovalo zámer rekonštrukcie ul. Hornej smerom k dotknutým obyvateľom, zároveň zámer nevychádzal z odborných podkladov. Výsledkom je, že väčšina obyvateľov najviac dotknutej bytovky opakovane odmietla výstavbu parkovacích miest pod ich oknami – petíciou, v ankete, ako aj na opakovanej schôdzi vlastníkov bytov.“ Ani z odpovedí ostatných občanov však nevyplynul jednoznačný názor a tak sa mesto podujalo vybrať najvhodnejší návrh pre občanov tejto ulice.

Stavebné povolenie majú

Začiatkom februára 2018 sa začalo stavebné konanie a stavbe už aj vydali povolenie. Čochvíľa sa mala začať opravovať Horná ulica. Avizovaná tohtoročná rekonštrukcia sa však môže opäť o čosi oneskoriť. Do hry opäť vstúpil občan Ivan Vlk aj s ďalším obyvateľom Filipom Királym. „23.marca 2018 malo stavebné povolenie nadobudnúť účinnosť, čo by pre rekonštrukciu znamenalo definitívnu zelenú. Deň pred uplynutím lehoty 22. marca 2018 však prišla nepotešujúca informácia. Filip Király opäť podal proti stavebnému konaniu odvolanie,“ objasnila hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová. Ako hovorkyňa dodáva, mesto však nechce ostať so založenými rukami a tak buď opravia to najnutnejšie, teda zaplátajú deravý asfalt, alebo tu potiahnu nový koberec. Treťou možnosťou je rekonštrukcia v dvoch etapách.

Sťažnosť menovaných obyvateľov celý proces opravy deravej Hornej ulice predĺži o niekoľko mesiacov. Možné je i to, že sa obyvatelia ulice i tí, čo ňou prechádzajú, v tomto roku nového koberca a naprojektovaných parkovísk ani nedočkajú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM