Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto bude mať nového partnera: Zahraniční kolegovia navštívia Šaliansky jarmok

Obce a mestá na Slovensku nadväzujú vzájomné spolupráce. Partnerstvá so zahraničnými krajinami mesto Šaľa udržiava už vyše 40 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude mať nového partnera: Zahraniční kolegovia navštívia Šaliansky jarmok
Foto: Zlatica Gregorová

Už ako malé deti sme si vytvárali priateľstvá s kamarátmi spriatelených krajín našej republiky ale aj z exotických štátov. Medzi tieto krajiny patril Sovietsky zväz, Bulharsko, Juhoslávia, Maďarsko a pod. Deti, udržiavajúce písomné priateľstvá sa po čase zvykli aj navštíviť a poniektoré kamarátstva pretrvali desiatky rokov.

Štyridsaťročné partnerstvá medzi krajinami

Je dobrým zvykom predstaviteľov obcí a miest na Slovensku i v zahraničí nadviazať vzájomnú spoluprácu. Partnerstvá so zahraničnými krajinami mesto Šaľa udržiava už štyri desiatky rokov a plánuje v tom pokračovať. Spolupracujúce krajiny obohacujú nielen vedomosti o nich, ale vznikajú rôzne konštruktívne spolupráce, ktorých výsledkom bývajú zaujímavé projekty. Mesto Šaľa udržiava oficiálne partnerské kontakty s týmito mestami: Kuhmo (2284 km) vo Fínsku, Oroszlány (98 km) v Maďarsku, Telč (307 km) v Českej republike, Końskie (538 km) v Poľsku, Mohyliv Podilskyy (1069 km) na Ukrajine.

Najnovšie o partnerstvo so Šaľou požiadalo ruské mesto Glazov. O ponuke rokovali aj poslanci Mestského zastupiteľstva na svojom poslednom zasadnutí v júni tohto roka. „Dňa 24.3.2017 bol doručený mestu Šaľa list veľvyslanca Ruskej federácie v Slovenskej republike J. E. Alexeja Fedotova, v ktorom navrhuje mestu Šaľa zvážiť možnosť nadviazania partnerských vzťahov s mestom Glazov Udmurtskej republiky Ruskej federácie, ktoré oslovilo veľvyslanectvo s požiadavkou o pomoc pri nadviazaní partnerských vzťahov s niektorým zo slovenských miest,“ píše sa v rokovacom materiáli.

Zvíťazí Glazov alebo Kostomuksha?

Poslanci možnosť spolupráce s mestom Glazov nezamietli, skonštatovali však, že od Šale je priveľmi vzdialené, rozdeľuje ich viac ako tritisíc kilometrov. Do úvahy by pripadalo mesto Kostomuksha, ktoré leží na severozápade Karelijskej republiky v Rusku. Toto mesto je súčasne partnerom fínskeho Kuhmo. Vzájomne by tak mohli profitovať všetky spolupracujúce mestá. O tom, ktorému mestu dajú poslanci zelenú vás budeme informovať.

Zástupcovia partnerských miest budú hosťami na tohtoročnom Šalianskom jarmoku. V piatok 23. 6. 2017 bude popoludnie patriť vystúpeniam súborov zo všetkých piatich partnerských miest.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM