Zlatica Gregorová Rôzne

Mediátorka Ildikó Veronika Regendová v ROZHOVORE: „Gro mojej práce je počúvanie“

Ľudia ju vyhľadávajú najmä vtedy, keď problém nechcú riešiť na súde. Mediácia je spojovníkom k pokojnejšiemu zbaveniu sa problému.

Ilustračný obrázok k článku Mediátorka Ildikó Veronika Regendová v ROZHOVORE: „Gro mojej práce je počúvanie“
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Šalianska mediátorka Ildikó Veronika Regendová rieši rodinné, občianske aj právne spory nielen v slovenskom, ale aj maďarskom jazyku. Práca s ľuďmi ju veľmi baví a cíti sa najmä ich poslucháčkou. Je rada, keď sa z nešťastného človeka, po vyriešení problému, stane spokojná bytosť.

Týždne aj rok

Ak niečo potrebujete seriózne vyriešiť, k mediátorke sa dostanete cez úrad alebo si ju nájdete priamo vy osobne. Rozpoviete jej svoj problém a spolu zistíte, čo sa s ním dá urobiť. Ildikó následne osloví druhého účastníka a zistí záujem o spoluprácu. Krátky spor trvá niekoľko týždňov, najdlhší trval skoro rok. Mediátorka hovorí, že dvaja ľudia majú záujem niečo vyriešiť, často však tak, že sedenia absolvujú každý sám a až na úplnom konci sporu sa dohodnú a stretnú.

Najväčší kameň úrazu vidí Ildikó Veronika Regendová v komunikácii. Ľudia by si vraj často veľmi pomohli, keby sa poriadne počúvali a mali záujem veci riešiť. Čo šaliansku mediátorku vlani najviac zamestnávalo?

Rodinné spory

„Minulý rok som riešila veľa rodinných sporov, ktoré boli zamerané na predrozvodovú fázu manželov. Skoro v každej tej rodine boli deti, keďže sa manželia nevedeli dohodnúť, tak sme riešili na začiatku otázku starostlivosti o deti po rozvode, nastavenie vzťahov. Také, ktoré mi boli pridelené priamo zo súdu alebo z úradu, čo zabezpečujú kolíznu časť pre maloleté deti. Takže to bolo gro mojej vlaňajšej činnosti,“ hovorí Ildikó Veronika Regendová.

Kvôli deťom

Šalianska mediátorka sa snaží pomôcť aj v párových terapiách. „Mala som prípad, kedy sa manželia nevedeli rozhodnúť, či sa rozviesť, prišli s dilemou, prešli sme mediačným procesom, na konci prišli na to, že, áno, chceme sa rozviesť, ale v rámci slušnosti. Teda, že nebudú po sebe hádzať príbory a pod. bolo to slušné, korektné, nastavili si ďalšie fungovanie kvôli deťom,“ hovorí mediátorka.

Vlani mala niekoľko desiatok rodinných prípadov aj s konzultáciami, riešila približne stovku prípadov. Čo sa kurióznych sporov týka, mediátorka Ildikó Veronika Regendová nás uistila, že vždy je niečo, čo ju prekvapí. Mala niekoľko prípadov, čo ju zaskočili. Ako povedala: „Vlani mi asi najviac utkvel v pamäti prípad, kedy rodičia riešili vyše štyroch rokov problémy s výchovou dieťaťa. Celé roky chodili na súdy, odvolávali sa na krajský súd, vracali sa na okresný súd, potom to riešili s kolíznou opatrovníčkou, nevedeli sa dohodnúť, mali veľmi naštrbené vzťahy. V rámci mediácie skončili u mňa, trvalo to 2 – 3 mesiace intenzívnej práce, po 3 mesiacoch sme v rámci mediačného procesu dospeli k dohode. Štyri roky si rodičia nevedeli prísť na meno a po prvom oddelenom stretnutí už im napadlo, že čo keby to skúsili spolu znova.“

Pracovné právo

Mediátorka pomohla aj v pracovnom práve. Naposledy vyriešila pracovný prípad, kde sa klient nemohol domôcť svojej výplaty. „Pracoval ako živnostník v zahraničí a nebola mu vyplatená posledná mzda v Českej republike. Svoju prácu splnil, ale zamestnávateľ mu nevyplatil faktúry a nedarilo sa mu skontaktovať s ním. V rámci mojej kancelárie sme sa mimosúdne dohodli na vyplatení mzdy a do dvoch mesiacov sme spor doriešili a boli mu vyplatené peniaze,“ vysvetlila mediátorka.

Mediátor roka 2019

Ildikó Veronika Regendová sa bude v rámci svojej profesie tento rok angažovať aj organizačne. Chystá totiž s kolegami akciu – vyhlásenie Mediátor roka 2019. Ako potvrdila, mediátori sa snažia aj týmto spôsobom zviditeľniť, chcú sa rozvíjať a dať sa na známosť širokej verejnosti. Adepti budú nominovaní a musia splniť isté kritériá. Odborná porota z nich vyberie a najlepší mediátor získa cenu. Akciu organizujú v spolupráci s kolegami z Českej republiky. Slávnostné vyhlásenie sa uskutoční na jeseň 2019 a už teraz si drží palce, aby všetko v pohode zvládla. Po dohode s Mestom Šaľa by mala opäť pár hodín úradovať aj v šalianskej radnici.

Vo FOTOGALÉRII si môžete pozrieť, akými premenami prechádzala šalianska radnica počas rekonštrukcie v roku 2018.

Budova úradu sa poriadne mení: Viete, že bude pekne nasvietená? FOTO
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM