Peter Štrbo Rôzne

Mečiar: Mesto môže mať značné problémy

Šaľa 27. januára – Mesto má odvčera schválený rozpočet na rok 2012. Cesta za jeho odobrením však nebola jednoduchá. Poslanci kritizovali jeho rizikovosť a nereálnosť. Zástupca primátora pripustil, že mesto môže mať značné problémy.

Podľa očakávania bol návrh rozpočtu najdiskutovanejšou témou prvého zasadnutia MsZ. Väčšina poslancov podrobila mesto tvrdej kritike a kvitovala iba formálnu stránku predkladaného návrhu. Diskutovalo sa najmä o rizikovosti rozpočtu, katastrofálnej finančnej situácii mesta a opatreniach na zlepšenie tohto stavu.

Z navrhovaných úsporných opatrení „neprešiel“ návrh na zníženie príspevku Organizácii sociálnej starostlivosti Šaľa o 50 000 eur a poslanci neodobrili ani vystúpenie zo ZMOS-u (Združenie miest a obcí Slovenska). Zastupiteľstvo sa razantne postavilo voči návrhu zobrať školám 50 tisíc eur. Malo ísť o vlastné príjmy škôl z prenájmov, ktoré sú zasielané na účet mesta a to ich doposiaľ posielalo naspäť školám. Tento rok ich však magistrát školám vrátiť neplánoval. Na základe poslaneckého návrhu Heleny Psotovej však zastupiteľstvo rozhodlo o ponechaní týchto príjmov pre školy. „Komisia školstva je zásadne proti odobraniu vlastných príjmov, ktoré si školy vytvorili vlastnými aktivitami. Tieto peniaze slúžia na zlepšovanie výchovno-vzdelávacieho procesu. Keď školám zoberieme aj toto minimum, stratia motiváciu a učitelia, ktorí sa snažia, uvidia len ako sa peniaze rozplynú na meste,“ povedala Psotová, podľa ktorej ide mesto s týmto rozpočtom do veľkého rizika. Zastupiteľstvo naopak odobrilo zrušenie „zbytočnej“ komunitnej nadácie, optimalizáciu školstva v roku 2012 a hotovou vecou je už aj prepúšťanie na MsÚ, nakoľko sa výdavky na mzdové prostriedky znížili o 100 000 eur a onedlho vojde do platnosti nová organizačná štruktúra mesta Šaľa.

Rozbehla sa aj diskusia o zlých vyjednávacích schopnostiach mesta. Jozef Grell ako príklad uviedol biedne vzťahy s Duslom. //„My nevieme s nikým jednať, nemáme na to ľudí. Máme tu podnik ako Duslo, no nemáme tam koho poslať, lebo s jeho vedením nemajú zástupcovia mesta žiadny vzťah. Nie je to vždy len o číslach, ale aj o ľudských vzťahoch,“ //povedal poslanec Grell.

Mestskí poslanci označili súčasnú finančnú situáciu mesta za kritickú. V tomto duchu vystúpil aj poslanec Bartošovič. „Ešte nikdy nebolo mesto v takej zlej finančnej situácii ako dnes, na pokraji priepasti s názvom nútená správa,“ skonštatoval Štefan Bartošovič, ktorému sa nepozdávalo, že Šaľa začína šetriť až teraz.„Už v roku 2009 sme upozorňovali mesto, aby prijalo úsporné opatrenia,“ doplnil. Poslanec Morávek kritizoval privysoký počet faktúr po lehote splatnosti, podľa predkladaného materiálu ide o 445 000 eur. „Prijať filozofiu, že budem neustále tlačiť pred sebou balík neuhradených faktúr znamená nášľapnú mínu, ktorá môže kedykoľvek vybuchnúť,“ //uviedol. Na myšlienky predrečníkov nadviazal aj poslanec Peter Andráši. //„Medziľudské vzťahy sú tu biedne, niekedy to tu vyzerá ako vojna medzi poslaneckým zborom a vedením mesta. Mesto bude pomoc sakramentsky potrebovať, v tejto situácii by malo skloniť hlavu a rokovať. Všetci vieme, že hasíme požiar benzínom, od záväzkov až po rozbehnuté akcie,“ povedal Andráši.

Ku kritike predkladaného návrhu sa pridal aj poslanec Baran, ktorý neverí, že sa mestu podarí predať pozemok na Kráľovskej ulici v tomto roku, hoci má byť tento príjem jedným z kľúčových a prípadný neúspech môže vážne ohroziť „finančnú kondíciu“ mesta. „Tento návrh rozpočtu sa snaží riešiť len dôsledky predchádzajúcich rokov. Vyzerá to tak, že vhodná doba na predaj pozemku na Kráľovskej je už preč,“ skonštatoval. Podľa zástupcu primátora Jozefa Mečiara je dôležité najmä to, že rozpočet na rok 2012 bol vôbec schválený i keď pripustil, že je rizikový.

Na záver sme pre vás vybrali niekoľko „bonbónikov“, ktoré zazneli z úst poslancov MsZ:

„Hasíme požiar benzínom“ povedal poslanec Andráši v reakcii na predkladaný návrh rozpočtu a počas svojho vystúpenia si neodpustil ani uštipačnú poznámku na adresu mesta kvôli nezvyčajne nízkej teplote v kongresovej sále. „Ak je chlad v tejto miestnosti začiatkom šetrenia, tak to beriem pozitívne.“

„Rozpočet je nereálny a rizikový“ povedala poslankyňa Helena Psotová.

„Ryba smrdí od hlavy“ zakončil svoj diskusný príspevok poslanec Grell, keď hovoril o slabých vyjednávacích schopnostiach zástupcov mesta Šaľa

Štefan Bartošovič považuje súčasnú finančnú situáciu mesta za kritickú. „Rútime sa do priepasti s názvom nútená správa“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM