Webnoviny - Rôzne

Máme najviac informácií o regionálnej politike EÚ

Povedomie o regionálnej pomoci Európskej únie má 71 % obyvateľov Slovenska, čo nás zaraďuje na prvé miesto spomedzi všetkých členských štátov. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktoré boli zverejnené koncom minulého rok

Na ďalších miestach skončili Poliaci a Litovci s úrovňou informovania o európskej regionálnej politike na úrovni 69 % a 68 %. Najnižšie povedomie o regionálnej politike EÚ majú obyvatelia Veľkej Británie na úrovni 15%. Priemerné povedomie občanov únie dosiahlo úroveň iba 34 %. Agentúru SITA o tom v piatok informoval hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Krajčovič. Prieskum z názvom Občianske povedomie a vnímanie regionálnej politiky EÚ prebehol vlani v júni a júli na základe požiadavky Generálneho riaditeľstva pre regionálnu politiku Európskej komisie na reprezentatívnej vzorke viac ako 27 tisíc občanov EÚ od 15 rokov.

„Pozitívne dopady nástrojov regionálnej politiky vníma až 84 % občanov Slovenska, zatiaľ čo priemer výsledkov všetkých členských štátov EÚ je na úrovni 76 %. Popredné umiestnenie poukázalo na vzťah medzi vnímaním prínosu z podporených projektov v regiónoch, odkiaľ jednotliví respondenti pochádzajú, s ich samotným prospechom. Odpovede slovenských respondentov sa takmer zhodujú s postojmi občanov ostatných štátov EÚ o oblastiach, kam by prioritne mala podpora na regionálnej úrovni smerovať,“ dodal Krajčovič. Za najdôležitejšie oblasti považujú slovenskí občania vzdelávanie, zdravie a sociálnu infraštruktúru (90 %), životné prostredie (88 %) a dopravnú infraštruktúru (82 %). Kompletné výsledky prieskumu a ďalšie informácie sú zverejnené na portáloch Národného strategického referenčného rámca SR a Európskej únie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM