Zlatica Gregorová Rôzne

Majk v Šali sprístupnili verejnosti: Spoznajte zákulisie veľkého projektu

Radnica sa do spolupráce s Oroszlányi zapojila rada. Mesto je totiž družobným partnerom Šale a tak sa projekt rodil jednoduchšie.

Ilustračný obrázok k článku Majk v Šali sprístupnili verejnosti: Spoznajte zákulisie veľkého projektu
54
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Je súčasťou programu Interreg a financovali ho z eurofondov. Za jeho vznikom bolo veľa práce. Ako to vyzeralo s jeho prípravou a ako sa projekt podaril? Opýtali sme sa architekta Juraja Juríka, referentky MsÚ Šaľa Elišky Vargovej a riaditeľa Zoltána Baru na všetko podstatné.

Cena šalianskeho Majku je kompletne 320-tisíc eur. Nové originálne ihrisko bude súčasťou projektu Šaľa-Jozefov. V Maďarsku v budúcom roku vyrastie verná kópia šalianskeho kaštieľa.

Veľa práce

Referentka pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy na MsÚ Šaľa Eliška Vargová nám povedala, že s projektom je stále dosť veľa práce: „My sme obstarávať začali v júni 2018. Najdlhšie pri projekte trvalo obstarávanie, teda Šaľa je druhá, ktorá má už postavené ihrisko. Aktuálne stavajú v Komárne.“

Pozitívny ohlas

Elišky Vargovej z MsÚ Šaľa sme sa spýtali aj to, ako je s výsledkom spokojná: “Ja som spokojná s tým, že je to ozaj pekné. Keď sme poslali fotky do Centra publicistiky, tak nám odpísali, že je to prekvapujúco krásne. Teraz ešte bude potrebné urobiť monitorovacie správy ohľadom refundácie finančných prostriedkov.“

Za výstavbou Majku v Šali stojí aj architekt, ktorý musí vopred detailne všetko premyslieť. Ako to vlastne prebiehalo pred jeho zrodom? Na to sme sa opýtali architekta Juraja Juríka.

Zo skíc vonku

„My sme potrebovali poznať filozofiu a pochopiť, čo sa ide prenášať do súčasného stavu tvaru ihriska. Interregový projekt je historická pamiatka Majk, ktorá sa formou skíc preniesla do ihriska, s tým, že celý kaštieľ je tvorený z menších domčekov plus trampolíny a červené štvorce. Nádvorie je imitované gumeným povrchom a zvonica je pretransformovaná do veže so šmykľavkou,“ priblížil nám architekt Juraj Jurík.

Podľa architekta Majku robili viac projektov súčasne. Z časového hľadiska to bolo náročné, pričom na to mali iba 6 týždňov. Najprv museli vymyslieť návrh, ako to z pamiatky prerobiť na ihrisko a kde to umiestniť. Lokalitu navrhlo mesto.

Za myšlienkou cezhraničných projektov stojí zoskupenie Pons Danubii, ktoré prináša do regiónov originálne ihriská. Tie svojím vzhľadom pripomínajú vzácne historické pamiatky a budú slúžiť na hru i poučenie.

Výmena

„Cieľom združenia je zblížiť mestá a ľudí na slovenskej aj maďarskej strane Dunaja. V minulosti sme mali rôzne projekty, stavali sme cyklotrasy a projekt Cultplay je našim najkrajším a to v 9 mestách na Slovensku aj Maďarsku. Ide o tematické prvky, ktorých hlavnými motívmi sú kultúrne dedičstvá miest. Tie si vymenili medzi sebou,“ uviedol riaditeľ Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Pons Danubii Zoltán Bara.

Ako riaditeľ zoskupenia prezradil, Pázmáňov kaštieľ bude postavený v Oroszlányi, v Komárne si navzájom vybudujú repliky pevností a kaštieľ postavia v Kolárove. Tohto roku boli vybudované tri tematické parky a ďalších 6 vznikne roku 2020.

Pre ľudí žijúcich v regióne i turistov je to pekný projekt a tešíme sa, že v Šali sa môže využívať,“ doplnil Zoltán Bara.

Vo fotogalérii si pozrite zábery z otvorenia Majk-u v Šali.

Foto: ilustračné

V Šali otvorili historický MAJK: Prvé detské nájazdy má za sebou, FOTO
54
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM