Peter Štrbo Rôzne

M.Daniel: Štedrosť Šaľanov je obdivuhodná

Milan Daniel a jeho OZ MiniBODKA už päť rokov pomáha opusteným a týraným deťom z celého Slovenska. MiniBODKA v šalianskej lodenici pravidelne organizuje tábory pre osudom skúšané deti či vysiela materiálnu pomoc do rôznych kútov republiky.

Milan Daniel pracoval vo sfére dobrovoľníctva ešte dávno predtým ako založil OZ MiniBODKA. Dobrovoľníctvu, pomoci opusteným i týraním deťom a sociálne slabším rodinám sa venuje od roku 1993. Za ten čas prešlo jeho rukami nespočetné množstvo osudom skúšaných detí, z ktorých väčšina má za sebou veľké rodinné drámy a trápenia. Pán Daniel si pred niekoľkým rokmi sám adoptoval šesť súrodencov, ktorí si prešli pri svojej biologickej rodine peklom, no dnes sa už môžu usmievať, majú veľmi dobré vyhliadky na svetlú budúcnosť a sami sa stali dobrovoľníkmi, majú totiž toho najlepšieho učiteľa. Rodinka v súčasnosti žije v bývalej šalianskej lodenici, ktorá sa po založení OZ MiniBODKA postupne stávala útočiskom pre opustené a týrané deti z celého Slovenska. Združenie organizuje jarné, letné, jesenné i zimné tábory, prostredníctvom ktorých sa snaží resocializovať deti so zlými návykmi, priniesť do ich života kus disciplíny, zodpovednosti a do ubolených detských duší priviať čerstvý vánok, aby sa opäť mohli tešiť zo života. „Tieto deti chceme vytrhnúť z prostredia v ktorom žijú, kde sú buď týrané, alebo kvôli rodičom žijú v katastrofálnych podmienkach. Často sa stáva, že keď sa končia jednotlivé turnusy, decká sa lúčia s týmto prostredím len veľmi ťažko, lebo im je tu jednoducho dobre a vidia, že sa dá žiť aj inak, ako vídavali predtým,“ hovorí Milan Daniel a úsmevom dodáva, že deti musia dodržiavať jedno základné pravidlo a to je mať radosť.

Otázka dôvery

V dobe, keď sa neustále skloňujú slová podvod či zneužívanie pomoci, musí OZ MiniBODKA bojovať nielen s úradmi a neporiadnymi rodičmi, ale aj s dôverou širokej verejnosti. Milan Daniel však ubezpečuje, že poskytnutá pomoc, či už materiálna, alebo finančná sa nikdy neminie účinku, je konkrétna, adresná a prijímatelia pomoci musia spĺňať presne stanovené kritéria. Akým systémom pracujú dobrovoľníci v MiniBODKE?

Obdivuje štedrosť Šaľanov

Za dobu pôsobenia MiniBODKY v Šali bola materiálna či finančná pomoc adresovaná zhruba 3500 deťom v rámci celej SR. Milan Daniel obdivuje štedrosť Šaľanov a obyvateľov regiónu, ktorí podľa neho vo veľkej miere pomáhajú pri rôznych zbierkach a podporujú výjazdy združenia s materiálnou a potravinovou pomocou do najchudobnejších oblastí Slovenska. „Šaľania si to možno ani neuvedomujú, ale vďaka tonám oblečenia, ktoré k nám doručili, obliekli stovky detí zo sociálne slabších rodín. A musím podotknúť, že každé jedno tričko, sveter či čapica boli doručené osobám prevereným systémom, teda nikdy nejde o bezhlavé rozdávanie. Pôsobil som už na rôznych miestach, no s takouto štedrosťou som sa ešte nikde nestretol, je to obdivuhodné,“ hovorí nadšene pán Daniel. Združenie si nevie vynachváliť ani spoluprácu s policajnými zložkami. „Musím povedať, že spolupráca či už s mestskou, alebo štátnou políciou je na veľmi dobrej úrovni a sme im vďační za to, že nám vždy ochotne podajú pomocnú ruku,“ dodal na záver predseda MiniBODKY.

Milan Daniel o pomoci z regiónu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM