Zlatica Gregorová Rôzne

Lodná kapitánka Erika Gállová v ROZHOVORE: „Ako žena to mám stokrát ťažšie"

Pred nedávnom ste sa mohli začítať do rozhovoru o zaujímavom živote mladej Šalianky. Vykonáva pre ženu netradičné povolanie.

Ilustračný obrázok k článku Lodná kapitánka Erika Gállová v ROZHOVORE: „Ako žena to mám stokrát ťažšie"
7
Galéria
Zdroj: archív Eriky Gállovej

Je skúsenou druhou kapitánkou a aktuálne sa plaví na výletných lodiach. Má veľmi rada kone, cestovanie a tiež ju baví potápanie. Je dôkazom toho, že človek musí ísť za svojím snom aj napriek najťažším prekážkam. Ponúkame vám druhú časť nášho rozhovoru, kde sa dozviete aj o jej mužskej posádke, pasažieroch i o tom, ako si spomína na prvú plavbu a veľa iného.

Ťažký údel

Ešte aj v súčasnej modernej dobe to býva tak, že žena na pomyselne mužskom poste nesie na pleciach oveľa viac ako jej kolegovia. Aj Erika Gállová neprestajne dokazuje, že na to naozaj má. Je ženou – kapitánkou, čo jej v tomto povolaní negatívom, pretože na tradične mužskom poste musí stále dokazovať svoje profesijné kvality .„Chlapci v mojej posádke by mi nedôverovali, keby nevedeli o mojich skúsenostiach. Ja, ako žena to mám stokrát ťažšie v porovnaní s mužmi. Vždy musím dokazovať, že na to mám. To, že to viem, nestačí. Ak kolegom dokážem, že viem vyriešiť a náročné situácie, vtedy ma posádka prijme,“ konštatuje Erik Gállová. Niekedy to trvá aj 2–3 mesiace a okrem toho musí riešiť veľa konfliktov, ktoré vznikajú z neakceptovania kapitánky.

Aby ste si však nemysleli, že mladá Šalianka má iba hlavu plnú starostí, vo svojom povolaní vidí aj veľa pozitív. „Mám rada prácu s tými chalanmi. Oni ma učia jednoduchosti. Ja, ako žena všetko komplikujem, riešim rôzne problémy, oni sú stále tí istí,“ hovorí Erika.

Každý je iný

Na výletných lodiach sa konajú uvítacie aj ukončovacie večierky. Úlohou druhej kapitánky Eriky je, aby ich voviedla do pokojnej atmosféry, aby nemali strach a vedeli, čo ich približne čaká. Najmä je to o zábave a príjemnom zážitku. A aké osobné skúsenosti má rýnska kapitánka s pasažiermi? Ako hovorí: „Aj keď máme pasažierov z rôznych kútov sveta, každá kultúra má to svoje. Niektorí sú otvorení, iní viac uzatvorení. Niekedy ľudia prídu, pýtajú sa ma na rôzne zaujímavosti z mojej práce, iní zase vôbec za celú plavbu neprídu. Koho to zaujíma, o svojej práci mu, keďže som veľmi komunikatívna, rada poviem.“

Prvá plavba

Erikina prvá cesta bola z iného súdka. Opísala ju takto: „Na lodi sa nám pokazil motor, súčiastky neboli hneď k dispozícii a chyba sa nedala ihneď opraviť. Tureckí cestujúci boli zvláštnou skupinou, ktorá mala zabezpečené ako náhradný program jednodňové výlety do krásnych miest. Nemali sa na čo sťažovať, mali exkluzívne bývanie. Avšak, ako som vítala pri vchode ľudí, išiel jeden pán s pani a zahnali sa na mňa dáždnikom, na čo nikdy nezabudnem.“ Usmievajúca sa kapitánka aj s posádkou v tom boli nevinne, keďže za chybu na lodi nemohli, Turci to však vyhodnotili po svojom. Napokon boli upozornení od svojho sprievodcu, že takéto niečo si nemôžu dovoliť, inak opustia loď.

Medzi záľuby šalianskej kapitánky patrí cestovanie, potápanie so žralokmi, ďalej je milovníčkou psíkov aj prírody. Svoju budúcnosť vidí naďalej v kapitánčení, kde už teraz dosiahla, čo si zaumienila, avšak chce sa stále zdokonaľovať. Najnovšie by však popri tejto profesii chcela robiť teambuildingy ohľadom zlepšenia pracovných vzťahov na lodi, ako aj osobnostný rozvoj. Snaží sa i o spoluprácu s ľuďmi, ktorých trápia rôzne životné strasti. Tento tzv. koučing sa naučila v Holandsku, pričom problém ľudí pomáha riešiť Erika spolu s koňom, ktorý im akoby nastavuje zrkadlo a pomáha.

Kráľovná prístavu

Kráľovná prístavu Erika Gállová potvrdzuje to známe, „Keď máte sen, choďte si za tým“. "Tie obmedzenia sú nám väčšinou len nahovárané, že to nedokážeme. Môžem povedať, že mojím prvotným zámerom nebolo stať sa kapitánkou. Vždy som chcela pracovať s prírodou, zvieratami. Do kapitánstva som musela dozrieť, práca mi dáva, čo potrebujem, pracujem s prírodnými živlami. Mohla som sa vyhovárať, že sa to nedá, išla som však aj cez prekážky a dostala som sa tam,“ dodáva na záver.

Erika Gállová v ROZHOVORE: „Ako žena to mám stokrát ťažšie v porovnaní s mužmi“
7
Galéria
Zdroj: archív Eriky Gállovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM