Zlatica Gregorová Kultúra

Literárne ceny sú rozdané: Víťazmi sú dvaja muži, prišiel aj Daniel Hevier

V apríli sa každoročne z nášho mesta stáva pomyselné knižné centrum. Esejisti skúšajú, čo dokážu a získavajú sa i ocenenia Jána Johanidesa.

Ilustračný obrázok k článku Literárne ceny sú rozdané: Víťazmi sú dvaja muži, prišiel aj Daniel Hevier
Foto: Zlatica Gregorová

Svoj umelecký talent si mohli vyskúšať mladí esejisti, ktorí svoje diela poslali do Literárneho informačného centra Bratislava. Slávne okamihy prežívali v ten istý deň, ako aj ocenení autori dvoch súťažných kategórií.

Esej aj Cena

V utorok 24. apríla 2018 sa v priestoroch Domu kultúry v Šali konali umelecké podujatia. Ich organizátormi bolo Literárne informačné centrum Bratislava, Honorárny konzulát SR v Hessensku a Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali. Dopoludnia to bolo vyhodnotenie Eseje Jána Johanidesa a popoludní sa konalo odovzdávanie Cena Jána Johanidesa. Okrem autorov a pozvaných hostí sa o príjemné melódie postaral saxofonista Nikolaj Nikitin. Publikum tvorili šalianski gymnazisti a svojich kolegov prišla pozrieť aj šalianska poetka Danka Janebová.

Hosťom bol aj Daniel Hevier

Slávnostnej ceremónie sa zúčastnil aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický, riaditeľka LIC Bratislava Miroslava Vallová, honorárny konzul SR v Hessensku Imrich Donáth a riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali Adriana Gerová. K hosťom patril aj slovenský básnik, prozaik, textár a dramatik Daniel Hevier, ktorý na slávnostnom podujatí prítomným povedal: “Ján Johanides nebol ľahký človek, bol to namáhavý človek. Bolo ho všade plno, mal široké gestá, mal bujarý smiech, ale rovnako nahlas dokázal prejaviť svoj protest. Ján Johanides bol Európan, dávno predtým než bola Európska únia."

Odborná porota

Členmi odbornej poroty o Cenu Jána Johanidesa boli: literárna historička Dana Hučková, vydavateľ a publicista Petr Minařík, literárny vedec, publicista Radoslav Passia, literárny vedec a kurátor Peter Michalovič a literárny kritik, pedagóg Peter Darovec.

Cenu Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 35 rokov, ktoré vyšlo v rovnakom období získal Lučenčan Jakub Juhás / 1990/.

Prvý ocenený najmladší autor zaujal knižným debutom Novoročný výstup na Jaseninu. Samotný autor o sebe povedal, že je vďačný a má veľmi dobrý pocit, z toho, že jeho kniha sa dostala ďalej a získa tak opäť nové publikum. Ako Jakub Juhász dodal, radí sa k viac k poslucháčom ako rozprávačom, pretože pochádza z hudobného prostredia a tak pretransformoval počuté do textu.

Cena Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo, ktoré vyšlo s vročením predchádzajúcich dvoch rokov s prihliadnutím na dovtedajšie dielo navrhnutého autora a jeho verejný ohlas získal rodák zo Spišského Štiavnika Silvester Lavrík /1964/.

Pozornosť čitateľskej aj odbornej obce si získal dielom Nedeľné šachy s Tisom. Ako o diele uvádza „Literárne centrum,“:“http­://www.litcen­trum.sk/64220“ "nie je to učebnica o Tisovi, ale skvele vyrozprávaný román, kde je Tiso merítkom, podľa ktorej čítame o sebe. Aj keď je príbeh celkom zasadený do minulosti s ústredným motívom urbánnej legendy odohrávajúci sa behom Slovenského štátu v Bánovciach nad Bebravou, je najviac o nás tu teraz.“

Tradícia pretrváva

Esej aj Cena Jána Johanidesa sú vnímané ako kvalitné a obľúbené podujatia, ktoré by sa, podľa zúčastnených, malo naďalej uskutočňovať. Pýtate sa, čo má honorárny konzul do činenia s významným literárnym podujatím? „Honorárny konzul Donáth, ktorý je Šaľan, prišiel s tou myšlienkou, že keďže Ján Johanides pochádzal zo Šale, či niečo takéto tu nezačnú organizovať. Všetko sa začalo v období, keď tu pracoval pán Kuklovský a v tradícii literárneho podujatia pokračujeme dodnes,“ prezradila nám o histórii podujatia riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa Adriana Gerová.

FOTO, Literárne ceny sú rozdané: Tohtoročnými víťazmi sú dvaja muži
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM