Zlatica Gregorová Správy

Ľady sa pohli: Cesta II. triedy do Nitry je v rukách stavebníkov

V roku 2017 mal Nitriansky samosprávny kraj záujem zrekonštruovať cestu z nášho mesta do Nitry. Po dlhšom čase vybrali zhotoviteľa.

Ilustračný obrázok k článku Ľady sa pohli: Cesta II. triedy do Nitry je v rukách stavebníkov
Foto: Zlatica Gregorová

Koncom roku 2018 zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) schvaľovalo tohtoročný rozpočet. Zahrnulo do neho i skvalitnenie ciest v kraji aj okrese Šaľa.

7 miliónov eur

„V rámci programu – Komunikácie – cesty II. a III. triedy boli z rozpočtu bežných výdavkov vyčlenené finančné prostriedky v celkovej čiastke 7 000 000,00 eur na zvýšenie bezpečnosti na cestách II. a III. triedy. Dané úseky vyberá Regionálna správa a údržba ciest Nitra a.s. (RSÚC) podľa naliehavosti, s prihliadnutím na stavebno-technický stav všetkých ciest vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja,“ uvádza NSK.

Do Vlčian

Do programu sa dostali aj úseky Šaľa – Vlčany a Šaľa – Nitra. Cestné práce na úseku II/573 Šaľa – Vlčany v 19,304 – 21,104 km zahŕňajú frézovanie, pokládku ložnej vrstvy v hrúbke 60 mm na vyfrézovanú plochu aj pokládku obrusnej vrstvy na celú plochu s hrúbkou 50 mm. S prácami zamestnanci RSÚC začali ešte vlani.

Zo Šale do Nitry

Cesta II. triedy 562 sa nachádza v okresoch Šaľa a Nitra. Jej celková dĺžka je 20,022 km a začína sa križovatkou v Trnovci nad Váhom, pokračuje odbočkou na Cabaj – Čápor a končí v Nitre na križovatke s cestou I/64. Opravou cesty by chceli zvýšiť jej únosnosť, zjednotiť jej šírku po celej dĺžke a odstrániť ďalšie závady, ktoré za na nej za roky užívania vyskytli.

Majú víťaza

Projekt je súčasťou Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 –2020. Ako uvádza Nitriansky samosprávny kraj, je známy už aj zhotoviteľ stavebných prác a tým je oravská spoločnosť. Rozpočet na realizáciu diela je 3 643 430,35 eur. Cestný úsek by mal byť predbežne dokončený na jar 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM