Veronika Zeiselová Šport

Kulturista Erik Tóth (26): Po súťaži sa vrhnem na fastfood a vykúpim ho!

Erik Tóth (26) sa venuje naturálnej kulturistike už 12 rokov. Zo súťaží si doniesol už všetky vzácne kovy aj tituly. Prečítajte si rozhovor s týmto mladíkom zo Šale.

Ilustračný obrázok k článku Kulturista Erik Tóth (26): Po súťaži sa vrhnem na fastfood a vykúpim ho!
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Mladý Šaľan Erik Tóth nás svojím telom úspešne reprezentuje na súťažiach v naturálnej kulturistike doma i v zahraničí. Venuje sa jej už 12 rokov, z toho 8 rokov súťažne. Erika sme vyspovedali a prinášame vám jeho odpovede na naše zvedavé otázky. :-)

Aké boli tvoje začiatky? Ako si sa dostal k naturálnej kulturistike?
Dlho som hrával futbal, keď som bol mladší za Šaľu, ale potom som mal úraz. Kvôli nemu som vôbec nemohol trénovať nohy, tak som začal posilňovať hornú časť tela. Na ďalšiu sezónu som sa už začal venovať naturálnej kulturistike naplno.

V čom je naturálna?
Naturálna je o tom, že na sebe makáš bez steroidov a podporných látok. Sme pravidelne testovaní.

Akú sú tvoje najväčšie úspechy?
Bol som dvakrát majster Európy, dvakrát majster sveta v kategórii muži (21 – 40 rokov) a ako junior som bol trikrát majster Európy a dvakrát majster sveta. Získal som aj veľa pohárov v pohárových súťažiach na Slovensku a v Čechách.

Čo na tvojom tele je dominantou? Čo je naopak tvojou slabinou?
Najlepší je triceps, ktorý tým ako je vypracovaný – vyprúžkovaný, ma aj odlišuje od ostatných kulturistov. Naopak slabinou sú moje lýtka, ktoré nie sú dostatočne vypracované vzhľadom na zvyšok tela.

Aká je tvoja súťažná strava, líši sa veľmi od tej každodennej?
Už polroka pred súťažou sa treba stravovať úplne inak, ako normálni ľudia. Strava pozostáva z kuracieho mäsa, hovädzieho, tvarohu, vajíčok, ryže a zeleniny.

Ani ovocie?
Ani ovocie. Dokonca niekoľko týždňov pred súťažou už ani ryža nie.

A také nezdravé veci ješ?
Veľmi výnimočne. Niekto si dá rezeň raz za týždeň, ďalší bežne obeduje vo fastfoode. Ja to mám tak tri razy do roka. Vždy po súťaži už na slávnostných rautoch sú také nezdravé jedlá podľa krajiny, kde sa nachádzame, napríklad rezne, a tam to vidíš, ako si všetci doprajú jedlo a zalejú to pivom. Ja hneď po tom idem do populárneho fastfoodu, kde si objednám všetko, čo sa mi páči na obrázkoch, tak tri tácky toho nezdravého jedla a všetko to zjem. Nakoniec mi je aj tak riadne zle, ale ten pocit, že som si niečo také doprial po takom dlhom období, stojí za to…

Na akú súťaž si sa naposledy pripravoval? Ako prebiehala príprava na ňu?
Naposledy som sa pripravoval na Natural Olympia v San Diegu v Kalifornii. Príprava trvala šesť mesiacov. Mal som dvojfázové tréningy, aspoň 10 za týždeň. Ráno som cvičil kardio a večer ma čakali silové tréningy. To všetko som musel stíhať popri normálnej práci.

Ako si dopadol?
Medzi amatérmi som bol druhý. Ďalší deň som súťažil v kategórii profíkov, kde som skončil deviaty zo sedemnástich. Do kategórie profi som postúpil kvôli tomu, že už mám naozaj veľa pohárov zo slovenských a českých súťaží, ale aj z európskych a svetových. Bola to pre mňa ďalšia výzva. Dal som si latku opäť vyššie a budem robiť všetko pre to, aby som ju zase preskočil.

Ako je to so súťažami a financiami? Máš sponzorov?
Táto posledná súťaž v San Diegu bola pol na pol. Polovicu peňazí som do toho dal ja sám, polovicu mi darovali sponzori. Podporujú ma rôzne firmy ale aj viacerí jednotlivci, za čo im všetkým aj touto cestou ďakujem. Dôležitá je aj morálna podpora, a tou sú Darling & Ťapuškovci.

Aká je tvoja motivácia, ktorá ťa ženie dopredu?
Doteraz to bolo získanie čo najväčšieho počtu titulov, teraz v profi kategórii to bude dostať sa v nej čo najvyššie.

Máš nejaký zážitok z ciest, na ktorý len tak nezabudneš?
Nezabudnem nikdy na ten pocit, keď som bol na druhej súťaži v naturálnej kulturistike a podarilo sa mi vyhrať v kategórii juniorov slovenský pohár. Bolo nás tam 12 a všetci boli poriadne pripravení, takže konkurencia bola veľká. Všetky súťaže sú však skvelé v tom, že sa tam postretávam s ľuďmi z celého sveta, s ktorými nadväzujem kontakty. Mám vďaka tomu kopec známych po celom Slovensku aj Česku, ale aj v Amerike.

Máš svoj vzor?
Som vzorom sám pre seba. Motivujem sa sám a robím všetko najlepšie, ako viem. Nechcem sa na nikoho podobať, ale byť sám sebou.

Čo by si odkázal mladým, začínajúcim kulturistom?
Nevzdávajte sa. Aj na tento šport treba veľa trpezlivosti a odhodlanosti. Vždy musí človek niečo obetovať, aby niečo ďalšie získal. Všetko má svoj čas, nedá sa mať všetko hneď. Takže buďte vytrvalí a trpezliví.

Foto: Archív Erika Tótha

Kulturista Erik Tóth (26): Po súťaži sa vrhnem na fastfood a vykúpim ho!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM