Kulturista Erik Tóth (26): Po súťaži sa vrhnem na fastfood a vykúpim ho!
Erik Tóth (26) sa venuje naturálnej kulturistike už 12 rokov. Zo súťaží si doniesol už všetky vzácne kovy aj tituly. Prečítajte si rozhovor s týmto mladíkom zo Šale.
Mladý Šaľan Erik Tóth nás svojím telom úspešne reprezentuje na súťažiach v naturálnej kulturistike doma i v zahraničí. Venuje sa jej už 12 rokov, z toho 8 rokov súťažne. Erika sme vyspovedali a prinášame vám jeho odpovede na naše zvedavé otázky. :-)
Aké boli tvoje začiatky? Ako si sa dostal k naturálnej
kulturistike?
Dlho som hrával futbal, keď som bol mladší za Šaľu, ale potom som mal
úraz. Kvôli nemu som vôbec nemohol trénovať nohy, tak som začal
posilňovať hornú časť tela. Na ďalšiu sezónu som sa už začal venovať
naturálnej kulturistike naplno.
V čom je naturálna?
Naturálna je o tom, že na sebe makáš bez steroidov a podporných látok.
Sme pravidelne testovaní.
Akú sú tvoje najväčšie úspechy?
Bol som dvakrát majster Európy, dvakrát majster sveta v kategórii muži
(21 – 40 rokov) a ako junior som bol trikrát majster Európy a dvakrát
majster sveta. Získal som aj veľa pohárov v pohárových súťažiach na
Slovensku a v Čechách.
Čo na tvojom tele je dominantou? Čo je naopak tvojou
slabinou?
Najlepší je triceps, ktorý tým ako je vypracovaný – vyprúžkovaný, ma
aj odlišuje od ostatných kulturistov. Naopak slabinou sú moje lýtka, ktoré
nie sú dostatočne vypracované vzhľadom na zvyšok tela.
Aká je tvoja súťažná strava, líši sa veľmi od tej
každodennej?
Už polroka pred súťažou sa treba stravovať úplne inak, ako normálni
ľudia. Strava pozostáva z kuracieho mäsa, hovädzieho, tvarohu, vajíčok,
ryže a zeleniny.
Ani ovocie?
Ani ovocie. Dokonca niekoľko týždňov pred súťažou už ani ryža nie.
A také nezdravé veci ješ?
Veľmi výnimočne. Niekto si dá rezeň raz za týždeň, ďalší bežne
obeduje vo fastfoode. Ja to mám tak tri razy do roka. Vždy po súťaži už na
slávnostných rautoch sú také nezdravé jedlá podľa krajiny, kde sa
nachádzame, napríklad rezne, a tam to vidíš, ako si všetci doprajú jedlo a
zalejú to pivom. Ja hneď po tom idem do populárneho fastfoodu, kde si
objednám všetko, čo sa mi páči na obrázkoch, tak tri tácky toho
nezdravého jedla a všetko to zjem. Nakoniec mi je aj tak riadne zle, ale ten
pocit, že som si niečo také doprial po takom dlhom období, stojí
za to…
Na akú súťaž si sa naposledy pripravoval? Ako prebiehala
príprava na ňu?
Naposledy som sa pripravoval na Natural Olympia v San Diegu v Kalifornii.
Príprava trvala šesť mesiacov. Mal som dvojfázové tréningy, aspoň 10 za
týždeň. Ráno som cvičil kardio a večer ma čakali silové tréningy. To
všetko som musel stíhať popri normálnej práci.
Ako si dopadol?
Medzi amatérmi som bol druhý. Ďalší deň som súťažil v kategórii
profíkov, kde som skončil deviaty zo sedemnástich. Do kategórie profi som
postúpil kvôli tomu, že už mám naozaj veľa pohárov zo slovenských a
českých súťaží, ale aj z európskych a svetových. Bola to pre mňa
ďalšia výzva. Dal som si latku opäť vyššie a budem robiť všetko pre to,
aby som ju zase preskočil.
Ako je to so súťažami a financiami? Máš sponzorov?
Táto posledná súťaž v San Diegu bola pol na pol. Polovicu peňazí som do
toho dal ja sám, polovicu mi darovali sponzori. Podporujú ma rôzne firmy ale
aj viacerí jednotlivci, za čo im všetkým aj touto cestou ďakujem.
Dôležitá je aj morálna podpora, a tou sú Darling & Ťapuškovci.
Aká je tvoja motivácia, ktorá ťa ženie dopredu?
Doteraz to bolo získanie čo najväčšieho počtu titulov, teraz v profi
kategórii to bude dostať sa v nej čo najvyššie.
Máš nejaký zážitok z ciest, na ktorý len tak
nezabudneš?
Nezabudnem nikdy na ten pocit, keď som bol na druhej súťaži v naturálnej
kulturistike a podarilo sa mi vyhrať v kategórii juniorov slovenský pohár.
Bolo nás tam 12 a všetci boli poriadne pripravení, takže konkurencia bola
veľká. Všetky súťaže sú však skvelé v tom, že sa tam postretávam
s ľuďmi z celého sveta, s ktorými nadväzujem kontakty. Mám vďaka tomu
kopec známych po celom Slovensku aj Česku, ale aj v Amerike.
Máš svoj vzor?
Som vzorom sám pre seba. Motivujem sa sám a robím všetko najlepšie, ako
viem. Nechcem sa na nikoho podobať, ale byť sám sebou.
Čo by si odkázal mladým, začínajúcim kulturistom?
Nevzdávajte sa. Aj na tento šport treba veľa trpezlivosti a odhodlanosti.
Vždy musí človek niečo obetovať, aby niečo ďalšie získal. Všetko má
svoj čas, nedá sa mať všetko hneď. Takže buďte vytrvalí a
trpezliví.
Foto: Archív Erika Tótha