Zlatica Gregorová Samospráva

Kulturák v Šali stále máta: Mesto chce opraviť fasádu aj interiér

Medzi ďalšie projekty, ktoré by mali byť zrealizované, patrí rekonštrukcia kultúrneho domu. Objekt v centre mesta ho ničím nepripomína.

Ilustračný obrázok k článku Kulturák v Šali stále máta: Mesto chce opraviť fasádu aj interiér
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Aj preto sa v radnici rozhodli, že je načase vrátiť budove zašlú slávu a poriadne ju opraviť. To sa týka nielen zovňajšku, ktorý vidí každý okoloidúci, ale aj interiéru. Každý opotrebovaný objekt po rokoch potrebuje osviežiť. Znížila by sa energetická náročnosť a zároveň by sa stal pobyt v kultúrnom doma aj pohľad na neho príjemnejším. Opravu si vyžadujú aj samotní občania. Potvrdili to ich názory v prieskumoch, do ktorých sa zapojili.

Víťaz

V meste už v roku 2017 vo verejnej súťaže vybrali dodávateľa rekonštrukčných prác. Bola ňou prievidzská firma, ktorá ponúkla opravy za 1 595 751,61 eur s DPH. Kompetentní by ich financovali z Nenávratného finančného príspevku a zvyšok by doložili z vlastného vrecka.

Nízka dotácia

Projekt „Zníženie energetickej náročnosti budovy Kultúrneho domu Šaľa“ sa však ani napriek víťazovi nerozbehol. Hlavnou príčinou je príliš nízky príspevok, ktorý by mesto mohlo získať. Ten by pokryl iba časť stavebných prác, veľkú čiastku by muselo zaplatiť mesto.

V projekte sa počíta s „výmenou zasklenej fasády + zateplením murovaných a betónových obalových častí fasády, rekonštrukciou terasy a balkóna, rekonštrukciou strechy a doplnkových konštrukcií ako aj vytvorením vstupu pre imobilných do kultúrneho domu,“ uvádza Úrad pre verejné obstarávanie.

Aj vnútro

Nedávno túto tému opäť otvorili šalianski poslanci na svojom zasadnutí. Podľa zverejnených informácií, mesto plánuje vyčísliť, koľko financií bude nutné vynaložiť na opravu interiéru, bez ktorého by modernizácia nemala veľký zmysel. Opraviť by sa mala aj kinosála, estrádna sála aj vstupný priestor.

Požiadali o príspevok

Následne mesto vyhlási verejnú súťaž na dodávateľa stavebných prác. Radnica už aj podala žiadosť o finančný príspevok na kompletnú rekonštrukciu budovy. Uvažuje sa aj o tom, žeby si mesto pomohlo k modernizácii interiéru úverom. O tejto aj iných možnostiach budú šalianski poslanci rokovať v najbližšej dobe.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z dokončovacích prác na mestských bytoch v Šali.

Foto: ilustračné

ROZHOVOR s Ľubomírom Žabčíkom: Výstavba je vo finále, FOTO
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM