Peter Štrbo Rôzne

Kuchyňa je srdcom domácnosti

Klub dôchodcov žil v uplynulých dňoch tradičnou kuchyňou. Zdravotne postihnuté deti z komunitného centra Joy House varili spoločne so študentmi Gymnázia J.Fándlyho tradičné recepty starých materí pod dohľadom skúsenej kuchárky.

Iniciátorom akcie „Varíme tradičné recepty babičkinej kuchyne“ bolo komunitné centrum Joy House, ktoré od minulého roku poskytuje „útočisko“ zdravotne postihnutým deťom zo Šale a okolia. Od momentu, keď sme dorazili na miesto akcie, nás v kuchyni doslova „obarila“ pozitívna energia, ktorá sršala zo všetkých zúčastnených. Jedna z vízií riaditeľky komunitného centra Joy House Kataríny Sikoriakovej sa začína napĺňať. Na „pľaci“ sa podľa nej rýchlo stierali rozdiely medzi zdravotne postihnutými deťmi a študentmi Gymnázia J.Fándlyho, ktorí prišli pomôcť kamarátom z Joy House. „Našim prvotným zámerom bolo dostať naše deti z komunitného centra do nového prostredia, medzi nových ľudí a šalianski dôchodcovia nám k tomu vytvorili ideálne podmienky. Pri projekte „Babičkina kuchyňa, ktorý slúži najmä na integráciu, sme čerpali z poznania, že kuchyňa je srdcom domácnosti, kde všetko vzniká a je miestom, ktoré stmeľuje obyvateľov. Stretli sa tu tri rôzne generácie, z ktorých každá má čo dať tej druhej a akcia nielenže splnila svoj účel, ale prebehla nad očakávania,“ zhodnotila Katka Sikoriaková vydarené popoludnie.

Predsedníčka Klubu dôchodcov na Hornej ulici Mária Hrabovská chce touto cestou poďakovať riaditeľovi OSS Ľuborovi Gállovi, ktorý im vždy vychádza v podobných aktivitách v ústrety.

Výsledný produkt spolupráce detí z Joy House a študentov Gymnázia J.Fándlyho prišiel „skontrolovať“ aj riaditeľ gymnázia Vladimír Takáč, ktorému tradičná „cesnačka“ či „haruľa“ náramne chutili, rovnako tak aj všetkým pozvaným a mladí kuchári, ktorí varili pod dohľadom skúsenej „fachmajsterky“ Ruženky, tak mohli byť s výsledkom svojej práce nadmieru spokojní.

[size=14]Vaše 2 % pomôžu zdravotne postihnutým deťom zo Šale[/size]

Je tu obdobie, keď môžete pomôcť aj bez toho, aby vás to niečo stálo. Darujte 2 % zaplatenej dane komunitnému centru Joy House Šaľa prostredníctvom OZ Záhrada a podporte skvelú myšlienku. Prvé komunitné centrum v meste sa môže rozvíjať aj vďaka vám. Potrebné tlačivá nájdete [link=http://www.oz-zahrada.sk/ako-pomoct-zahrade.php]TU[/lin­k]

Foto: Evka Janeková

Joy_house
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM