Rôzne

Kritická situácia a kopy snehu: TAKTO na náš kraj udrela kalamita pred 15 rokmi, FOTO

Deň pred Silvestrom sa mnohí vodiči trápili na cestách po celom Slovensku. Sneh vtedy zasypal aj Nitriansky kraj. Možno ešte máte túto kalamitu živo v pamäti.

Ilustračný obrázok k článku Kritická situácia a kopy snehu: TAKTO na náš kraj udrela kalamita pred 15 rokmi, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Sneh a silný vietor ochromili 30. decembra 2005 dopravu na celom Slovensku. Snehová víchrica narobila značné problémy v doprave, viaceré obce zostali odrezané od sveta. Kalamita sa nevyhla ani Nitrianskemu kraju.

Kritická situácia

Na cestách vznikali snehové jazyky a miestami bolo naviatych zhruba 30 centimetrov snehu. V Nitrianskom kraji bola najkritickejšia situácia na cestách medzi Nitrou a Zlatými Moravcami, Novými Zámkami a Komjaticami a Nitrou a Dvorami nad Žitavou.

Komplikovaná bola doprava na cestách prvej aj druhej triedy. V okresoch Nitra aj Zlaté Moravce sa vtedy pohybovalo 16 sypačov. Niektoré úseky ciest boli neprejazdné.

Ľudia sa na viacerých miestach brodili v polmetrových závejoch. Ochromené bolo je aj zásobovanie obchodov.

Následky dopravných nehôd počas kalamity na území Slovenska odstraňovalo okolo 1500 policajtov a tisícky hasičov.

Okrem približne 300 vyslobodených áut, previezli asi tisíc ľudí, ktorí uviazli na zablokovaných cestných úsekoch. Odpočinok a teplo našli v obciach Koliňany, Bánov, Komjatice, Čierne, Šurany, Makov, Klokočov a Korňa.

Dopravné nehody na cestách v Nitrianskom kraji pomáhali odstraňovať aj vojaci. Armáda nasadila desať ťažkých vozidiel.

Skrížené kamióny a zapadnuté vozidlá odťahovali vojaci na rýchlostnej komunikácii medzi Nitrou a Sereďou, kamión na ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami vytiahli špeciálnym vozidlom na pásovom podvozku. „Sneh vojaci odhŕňali medzi Nitrou a Novými Zámkami, medzi Levicami a Kalnou nad Hronom zachraňovali pred prevrátením hasičský automobil,“ informoval vtedy Milan Vanga.

Dočasný úkryt

Rýchlostnú cestu medzi Nitrou a Sereďou zablokovali skrížené kamióny pred pätnástou hodinou. Husté sneženie a silný vietor neskôr spôsobili problémy aj na ďalších komunikáciách.

Krízová komisia Obvodného úradu v Komárne vyhlásila pre oblasť mesta a postihnuté regióny okresu krízový stav. Pomoc poskytli okolité poľnohospodárske družstvá. K vozidlám vyslali traktory s posádkami. Pasažierov uviaznutých automobilov a autobusov zobrali do blízkych obcí, kde im poskytli dočasný prístrešok, teplý čaj a občerstvenie na obecných úradoch.

Pri Kolárove uvoľnili cestári a družstevníci uviaznuté autá, pre ktoré sa vrátili vodiči a pokračovali v ceste. Pri Dulovciach vyslobodili záchranári šesť vozidiel, dva autobusy a jedno ťažké vozidlo cestárov. Postupne sa darilo obnovovať dodávky elektrickej energie v postihnutých oblastiach.

Zábery zo snehovej kalamity z 30. decembra 2005 nájdete v priloženej galérii!

Snehová víchrica v nitrianskom regióne 30. decembra 2005
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Čítajte aj ďalšie zaujímavé články

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM