Monika Földešiová Rôzne

Krajský projekt po troch rokoch nečinnosti skončil

Zmluvu o spolupráci v rámci „Nitrianskeho vedomostného regiónu“ podpísali v novembri v roku 2008 primátori Nitry, Nových Zámkov, Komárna, Šale, Topoľčian, Zlatých Moraviec, nitriansky sídelný biskup a riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadém

Ambiciózny projekt, ktorý mal v Nitrianskom kraji rozbehnúť elektronizáciu verejnej správy a digitalizáciu kultúrneho dedičstva, sa skončil skôr ako začal. Jeho cieľom bolo zavádzanie inovatívnych riešení zameraných na elektronizáciu verejnej správy, digitalizáciu a vizualizáciu historického a kultúrneho dedičstva. Jeho súčasťou mali byť rôzne internetové služby obyvateľstvu prístupné cez regionálny portál a ústredný portál verejnej správy, budovanie infokioskov, poskytovanie čipových vernostných kariet obyvateľom miest a podnikateľom, dotykové monitory s čítačkou čipových kariet v domácnostiach obyvateľov a ďalšie technické riešenia uľahčujúce občanom kontakt s verejnou správou.
K naplneniu týchto cieľov však nikdy nedošlo. Podľa slov riaditeľa AÚ SAV Mateja Ruttkaya to je škoda. Ústav chcel na spoločnom internetovom portáli zverejniť približne 500.000 fotografií z archeologických výskumov, 3D obrázky nálezov a svoje archívy. „Projekt skončil neslávne, obce niečo investovali do prípravy, ale potom sa už v aktivitách nepokračovalo,“ skonštatoval. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča projekt stroskotal, pretože nebol dostatočne zastrešený a nepodarilo sa naň nikdy získať zdroje zo štátneho rozpočtu ani z dotácií Európskej únie.
// „Projekt mal smerovať k určitej digitalizácii kultúrnych ustanovizní. Tých iniciatív a spolkov je veľmi veľa, ale vždy to musí byť podporené aj určitou inštitucionálnou, ale hlavne finančnou zábezpekou. A v tomto prípade si myslím, že pokiaľ to nespĺňalo svoj účel, tak to bolo lepšie zrušiť. Dnes je založená platforma Dunajský vedomostný klaster. Preto sme listom vyzvali všetky partnerské organizácie, ktoré sa pôvodne podpísali pod tento dokument, aby sme túto spoluprácu zrušili, aby sme sa venovali spolupráci v rámci Dunajského vedomostného klastra,“// uviedol Dvonč.
Dunajský vedomostný klaster je zameraný na rozvoj vedomostnej spoločnosti a snaží sa fungovať ako nástroj na presadzovanie spolupráce a solidarity v Dunajskom regióne. Okrem Nitrianskeho samosprávneho kraja sú jeho členom napríklad viaceré slovenské univerzity, mestá, profesijné organizácie a súkromný sektor. K hlavným cieľom klastra patrí okrem iného aj zlepšenie dopravnej obslužnosti, mobilita v dunajskom regióne, stratégia budovania komunikácií, dopravných uzlov, ale aj ochrana životného prostredia, manažment rizík či budovanie prosperity v regióne Dunaja.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM