Lucia Lauková Samospráva

Krajskí poslanci schválili dotácie na kultúru a šport: V budúcnosti by chceli navýšiť poskytované prostriedky

Dotačná politika NSK by mala byť v budúcnosti štedrejšia. Myslia si to krajskí poslanci, ktorí rozhodovali o pridelení dotácií na kultúru a šport.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci schválili dotácie na kultúru a šport: V budúcnosti by chceli navýšiť poskytované prostriedky
Foto: Rastislav Búgel

Dotácie na kultúru a šport v hodnote viac ako 1,6 milióna eur žiadajú od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) obce, športové kluby, kultúrne organizácie a desiatky ďalších inštitúcií. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana prišlo tento rok celkovo 1270 žiadostí, pričom oddelenie kultúry zaevidovalo 664 žiadostí o dotácie v celkovej sume 858 940,70 eura. Na oddelenie mládeže, telesnej kultúry a športu prišlo 606 žiadostí v hodnote 743 300,16 eura.

Ako však pripomenul, podľa schváleného rozpočtu je na dotácie pre kultúru vyčlenená suma 220 000 eur a rovnaká hodnota je určená aj na šport. Pôvodne mali krajskí poslanci schváliť pridelenie dotácií už pred viac ako mesiacom. Kvôli vysokému počtu žiadateľov a snahe prerozdeliť dotácie čo najlepšie, schválilo zastupiteľstvo ich pridelenie až na svojom májovom rokovaní.

Vyššie dotácie

Viacerí krajskí poslanci v tejto súvislosti skonštatovali, že by dotačná politika NSK mala byť v budúcnosti štedrejšia a pružnejšia. Ako upozornili, v čase, kedy sa v rezervnom fonde kraja nazhromaždilo okolo 17 miliónov eur, mali by sa zvýšiť aj objemy dotácií, ktoré podporujú kultúrny život v obciach a v regióne. „Vzhľadom na pozitívny vývoj hospodárenia kraja by bolo naozaj vhodné navýšiť finančné prostriedky v budúcom rozpočte aj na kultúru, aj na šport. Okrem toho by sa malo o dotáciách rozhodovať čo najskôr. Teraz ich schvaľujeme v polovici mája. Treba si uvedomiť, že niektoré subjekty, ako napríklad materské školy, ale aj ďalšie malé inštitúcie sú skutočne závislé na tých 300 alebo 400 eurách, ktoré tu schválime. A my nie sme schopní do polovice mája vyriešiť takéto záležitosti. Preto niektorí už realizovali aktivity, na ktoré dotáciu žiadali a iným už termín realizácie uplynul,“ skonštatoval poslanec Juraj Soboňa.

Spôsob prerozdeľovania

V súčasnosti sa pri vypracovaní návrhu na rozdelenie peňazí určených na kultúrne a športové dotácie vychádza z celkového počtu obyvateľov NSK a z počtu obyvateľov v jednotlivých volebných obvodoch. Nie je vylúčené, že v budúcnosti sa pravidlá vyplácania zmenia. Viacerým poslancom sa okrem nízkeho objemu vyčlenených financií nepozdával aj systém prideľovania podpory, ktorý nemusí byť vždy celkom objektívny. S viacerými výhradami súhlasil aj predseda NSK Milan Belica „Skutočne sa opakuje, že niektoré tie obce akoby boli preferované, zatiaľ čo iní žiadatelia sú neúspešní a len čakajú a čakajú. To treba zmeniť. Jednoducho treba do toho vniesť nejakú spravodlivosť, lebo všetky obce, ktoré sú v tomto kraji, sú naše obce,“ skonštatoval Belica, podľa ktorého je v súčasnosti kraj dostatočne ekonomicky silný na to, aby sa finančná podpora pre kultúrne a športové aktivity mohla zvýšiť. „Pretože tá investícia do kultúry nikdy nie je stratená. To uvedomovanie ľudí a vytváranie vzťahu, či už k regiónu, alebo k obci a ďalšie aspekty, ktoré sa nedajú merať, to treba oceniť. A ja si myslím, že treba zvýšiť čiastku na dotácie a mala by byť vyššia ako dnes. Veď to sú peniaze občanov a treba im ich takto vrátiť späť, na ich kultúrne a športové aktivity,“ myslí si Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM